Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2022 22:26 - Гвиана
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 653 Коментари: 1 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Пощенска марка, отпечатана през 1856 в Британска Гвиана, беше купена за 8.3 милиона долара и транспортирана от Ню Йорк до Лондон чрез специална логистична операция.

Тя е превозена по улиците на Манхатън до летище Кенеди под сериозна охрана, а по време на полета била поставена в спациална рамка, затворена в червена кутия, която от своя страна била заключена в куфар, запечатан в специален херметически чувал. През цялото време чувалът се намирал между двама охранители.

Те се редували, когато ходели до тоалетна или се налагало по някаква друга причина някой от тях да напусне поста си. Пощенската марка нито за миг не била оставена без надзор.

След това ценният товар бил качен на брониран автомобил в Лондон и доставен до новия си собственик – колекционерската компания Stanley Gibbons.

Главният изпълнителен директор на компанията Греъм Шъркор казва, че това е Свещеният Граал за филателистите.

Осмоъгълната марка с номинал от 1 цент се смята за едно от най-скъпите неща, изработвани от човек. Тя е с размери от едва 26 на 29 милиметра и е оцеляла в последните 165 години.

В средите на колекционерите на пощенски марки тя често е наричана Принцесата на филателията, причината за високата цена се крие не само в нейната възраст, но и в историята по отпечатването ѝ.

Серията се появява по чиста случайност. През 1856 в Британска Гвиана очакват доставка на пощенски марки от Великобритания, която обаче така и не пристига. Директорът на местната поща E. T. E. Далтън поръчва спешно да бъде отпечатана серия от три марки, а поръчката е възложена на печатницата на Джоузеф Баум и Уилям Далъс в Джорджтаун.

Далтън дава основни насоки за това как трябва да изглежда марката, но в печатницата проявяват "творчество" и решават да добавят и собствено изображение на платноход. Пощенският шеф обаче не харесва крайния резултат, който е отпечатан на 4 април 1856, и за да предотврати разпространяване на фалшификати, нарежда цялата кореспонденция, облепена с новите марки, да бъде подписвана от пощенските служители.

В каталозите официалното име на марката е British Guiana 1c magenta. Тя е осмоъгълна, без перфорации. Отпечатана е с черно мастило върху червена основа. В централната ѝ част има изображение на тримачтова шхуна. Над изображението и под него на латински е изписан девизът на колонията - Damus Petimus Que Vicissim (Даваме и се надяваме да получим).

Смята се, че в момента екземплярът, пристигнал във Великобритания, е единственият оцелял от серията. През годините той на няколко пъти е сменял своите собственици.

image




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, Лазаре. И аз имам марки, но ...
23.07.2022 18:30
Здравей, Лазаре. И аз имам марки, но толкова редки няма в моята колекция.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4132164
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22111