Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.07.2022 09:53 - Сиртаки
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2799 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 23.07.2022 09:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Сиртаки (на гръцки: συρτάκι) се смята за най-популярния гръцки танц. Всъщност това не е традиционен гръцки народен танц.

Танцът е създаден едва през 1964, и то специално за филма
Зорба гъркът”. Неговата хореография е създадена от Йоргос Провяс, а пък музиката за него е специално написана от Микис Теодоракис. Танцът представлява съчетание на бързите и бавните мотиви на старинния танц хасапико. Името сиртаки идва като умалително от сиртос, с което са известни група народни (традиционни) гръцки танци. При тези танци се танцува в линия или кръг, като отначало движенията са бавни и плавни. Постепенно ритъмът се ускорява и движенията стават по-резки, като се придружават от подскоци.

След излъчването на филма сиртаки става най-популярния гръцки танц в света и дори е смятан за символ на Гърция. Пръв го танцува американския актьор Антъни Куин, който изпълнява ролята на Зорба във филма. Той е известен и като Танцът на Зорба.

Независимо, че не е оригинален народен танц, аз харесвам сиртаки и като по-млад дори съм го играл на плажа в Гърция вечер. Любимата ми гръцка песен, на която почти винаги съм ставал да играя сиртаки, е “Барба Яни” (Mπάρμπα Γιάννη).

image






Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4141808
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22165