Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2022 10:06 - Казаците
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2201 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 31.07.2022 09:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Казаците (на украински: козаки; на руски: казаки; на полски: kozacy) са исторически обособени групи население, което обитавало степите на Източна Европа (Източна Украйна, Южна Русия). Името казак произлиза от тюркската дума quzzaq, която значи свободен човек. Повечето от казаците са селяни, бягащи от крепостничеството в Жечпосполита и Московия. Те са рутени, т.е. украинци по произход. По-известни са запорожките, донските и кубанските казаци. За пръв път са споменати в документ от 1395. Живеели в силно военизирани общности начело с атаман. Често нападали Московия, Жечпосполита, Османската империя и васалното Кримско ханство с цел грабеж. В похода си през 1615 стигнали до предградията на Цариград. Кралете на Жечпосполита се стремели да ги привлекат на своя страна. Част от казаците били интегрирани в сложната Полско – литовска държава. През ХVІІ век им били отказани привилегиите на полската шляхта, което довело до голямото въстание на Богдан Хмелницки от 1648. В 1649 казаците от Запорожката сеч сключили договор с Жечпосполита, който ги признавал за независима държава.

В края на ХVІІІ век казашките държавици били завладяни от Руската империя. Казашката конница станала важна част от руската армия. Тя изиграла голяма роля в колонизацията на Кавказ, Средна Азия и Сибир. Постепенно част от украинските казаци били асимилирани от московците (русите). През Руската гражданска война донските казаци се били на страната на белогвардейците срещу болшевиките, а украинските казаци се борили за независима Украйна. Животът на донските казаци е много добре описан в романите на Михаил Шолохов. Много популярна е картината на Иля Репин
Запорожци пишат писмо до турския султан. Самото писмо е написано на украински и е доста нецензурно. Днес в химна Ще не вмерла Україна се пее за това, че украинците са от козацки род. В Краснодар съм виждал кубански казак на улицата в бойна униформа и със сабя и калпак. Сега в земята на казаците се води ожесточена война. Украинските казаци пак се бият за своята свобода.

image




Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
31.07.2022 00:13
Казаците са основната причина за разгрома на Наполеон! Навасяли светкавичен удар и изчезвали! И държали армията на Наполеон нащрек Сога и откъде ще изкочат?
А в Париж- патрулирали, но не можели без алкохол Отивайки на наряд , се отбивали в таверна и си поръчвали питие Но подвиквали на келнера- Бистро, бистро! Нямат време да чакат!
И така, тези таверни станали бистра!
А на Шипка 205 казаци, притекли се на помощ, обърнали битката
цитирай
2. laval - Знам
31.07.2022 12:18
че казаците много пият. В Краснодар съм виждал как обръщат стаканите с 200 мл водка на екс.
цитирай
3. elenkokoschkov - Абе и руснаците не падат по-долу!:)))!!
01.08.2022 11:52
laval написа:
че казаците много пият. В Краснодар съм виждал как обръщат стаканите с 200 мл водка на екс.

Обръщат на екс водката!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4143949
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22171