Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2022 17:27 - Влиянието
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2795 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 08.08.2022 17:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Увлечени от ежедневието, ние трудно можем да си представим от дистанцията на времето българското културно влияние през вековете в цяла Източна Европа. Всичко започва с делото на Светите братя Кирил и Методий. През периода 855 – 862 в манастира Св. Полихрон на планината Олимп във Витиния, Мала Азия, близо до днешния град Бурса, Турция те двамата създават азбуката, наречена по-късно глаголица. В 864 Св. Княз Борис І Покръстител заедно с цялата българска аристокрация приемат християнството за официална религия на България. Делото на Кирил и Методий е признато и почитано както от източната, така и от западната половина на разделената европейска цивилизация. Православната и католическата общност ги почитат съвместно като равноапостоли и закрилници на Европа. За българите обаче те са дори нещо много повече – основоположници на българския културен възход през ранното Средновековие и родоначалници на източноправославната българска цивилизация. През 885 България е приела учениците на Кирил и Методий – Климент, Наум и Ангеларий.

Нашата страна става една от трите основни сили в Европа заедно с Византия и Франкското кралство. През Златния век тя доминира военно и политически над цяла Югоизточна Европа и почти целия Балкански полуостров. Културната доминация на България обаче е още по-голяма и е обхванала територията на цяла Източна Европа. По това време официална писменост в България станала кирилицата, която смятат за дело на Св. Климент Охридски. Днес кирилицата е официална азбука още на Беларус, Босна и Херцеговина, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора и Таджикистан, а доскоро и в Азърбайджан, Туркменистан и Узбекистан. Глаголицата пък е била използвана във Великоморавия и до ХІХ век в Хърватско.

Освен писмеността България е дала и източноправославната религия на Сърбия, Киевска Рус (Украйна), Московия (Русия), Беларус, редица славянски княжества на днешната руска територия, както и на Великото Литовско княжество и Жечпосполита. Старобългарският език е бил lingua franca (международен език) за цяла Източна Европа и богослужебен във всички църкви с източноправославно вероизповедание.

На основата на старобългарския език, неправилно наричан църковнославянски, е бил изкуствено създаден руския език, който не е съществувал преди това. Българското културно влияние прониква до Чехия (Моравия), Полша (Жечпосполита), Хърватско, Словения.

Дори в съседна Румъния (княжествата Влашко и Молдова) езикът, на който се е служило в църквите е бил старобългарския, а кирилицата се е използвала чак до 1865. До 1716 той бил официален език. За да има това огромно културно, религиозно и езиково влияние, на България са ѝ били нужни хиляди просветени книжовници и мисионери и огромен брой книги, които тя сама е създала в книжовните школи в Плиска, Преслав, Охрид и Търново.

В Киевска Рус митрополити са били българите Киприан и Григорий Цамблак. Българско влияние имало и в Албания. По времето на Георги Кастриоти Скендербег официалният език на канцеларията на албанските князе е бил българския.

Едно от най-неочакваните места, до които е достигнало българското влияние, бил манастира Света Екатерина в Планината на Мойсей (Джебел Муса) на полуостров Синай, днес в Египет. В неговия скрипториум български монаси са преписвали и превеждали хиляди евангелски текстове. Днес там се пазят 300 български манускрипта, изписани на глаголица и кирилица.

През вековете българското културно влияние далеч надхвърлило границите на огромната по това време българска държава. Притиснати от незавидното последно място на България по икономическо развитие в Европейския съюз, днес ние не знаем и не можем да си дадем сметка за пълните мащаби на грандиозното дело на нашите велики предци. Това влияние е така голямо, че продължава дори през годините, когато няма българска държава. На 24 май ние си припомняме известните факти за делото на солунските братя, но не и продължението му извън страната, които превърнали България в център на една нова цивилизация в Европа. Трябва да знаем за тази цивилизаторска роля на България, за да имаме високо национално самочувствие и да бъдем горди с миналото на нашата държава и народ.

image

image

image




Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Когато обяснявам на италианци , че ние не пишем с руски букви , а русите пишат с Български букви ,
08.08.2022 20:51
както американците пишат на Латиница , а не Латинците на американица.
Нормално е хората да не знаят , защото няма информация.
Аз се смеех и питах своята приятелка рускинята :
- Кой ви изнамери вашия руский алфавит ?
Тя ми признаваше , че не са знаели! Всичко се държеше в тайна !
Завършват инженери , а не им казват , че азбуката е Българска.
Но когато български държавници предават българските интереси , това вече е непростимо !
Затова стигнахме до тук !
цитирай
2. laval - Винаги
08.08.2022 20:55
много съм се дразнил и ядосвал, когато някой само спомене руска азбука; Ние сме им дали на този измислен и изкуствено създаден народ азбука, религия, че дори и език.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4102210
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967