Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2022 16:26 - Печалбата
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 827 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Печалбата (на английски: profit) е основна икономическа категория. Печалбата е двигателя на капитализма и въобще на икономическото развитие. Целта на всеки бизнес е реализиране на печалба. Най-общо печалбата представлява разликата на всички приходи минус всички разходи. Приходите включват приходи от дейността: от продажбата на продукция, стоки и/или услуги, както и други приходи от дейността, финансови приходи и извънредни приходи. Разходите се състоят от разходи за дейността: за материали, услуги, амортизации, заплати и осигуровки, други разходи за дейността, финансови разходи и извънредни разходи. Така получената печалба подлежи на облагане с данък от държавата. Остатъкът е годишната печалба на фирмата, от която се изплащат дивиденти.

Източникът на печалбата е принадената стойност. Законът за принадената стойност е открит от Карл Маркс. Това е главното постижение на марксизма. Това е стойността, която предприемачът прибавя към извършените от него разходи и така формира цена, на която продава своя продукт или услуга. Не винаги обаче цената се определя от самия предприемач. В повечето случаи цената се определя от пазара съгласно Закона за търсенето и предлагането. За стратегически важните суровини съществуват световни стокови борси, на които се определят цените им. Законът за търсенето и предлагането също не е универсален. Той не действа там, където има монополи. Те се възползват от своето монополно положение и определят цените така, както си искат, в резултат на което реализират свръхпечалби. Повечето държави се борят с монополите, като приемат специални антимонополни закони или създават регулаторни органи, които ограничават цените.

Не всяка икономическа дейност обаче генерира печалба. Има случаи, при които разходите надвишават приходите и тогава е налице загуба. Когато компанията натрупа загуби и те доведат до увеличение на задълженията така, че да не могат да бъдат върнати, то тогава тази компания фалира, освен ако не бъде подпомогната от държавата чрез субсидия. На практика много често в селското стопанство се генерират такива загуби. Причината е в сезонния характер на дейността и факта, че в този отрасъл първо се извършват всички видове разходи и чак в края на сезона се събира реколтата. Предприемачът не знае предварително каква цена може да очаква. Тъй като става дума за храните за населението, в общия случай държавата се намесва и подпомага селскостопанските производители със субсидии за произведената от тях продукция, така че да не допусне фалита им. Това се случва и в някои други важни за икономиката отрасли.

От данъците върху печалбата на предприятията днес се формира основната част от държавния бюджет в повечето държави. Затова всяка компания е длъжна ежегодно да изготви баланс, както и отчет за приходите и разходите, които представя на данъчните органи. В отчета в табличен вид се показва как е формирана годишната печалба и какъв данък върху нея се следва съгласно законодателството на съответната държава. В България корпоративният данък върху печалбата е едва 10% и е най-ниския сред страните от Европейския съюз, поради което би трябвало да привлича много повече чуждестранни инвестиции, отколкото досега.
image




Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101545
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967