Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2022 18:57 - Република
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 5444 Коментари: 2 Гласове:
14

Последна промяна: 21.08.2022 20:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Република е форма на държавно управление, противоположна на монархията. Република и на латински (res publica) и на старогръцки (δημοκρατία) означават едно и също: народовластие или власт на народа. Гърците наричат своята страна Ελληνική Δημοκρατία (Елиники Димократия) или Гръцка република. При нас думата идва от френската republique.

Знаем, че идеалът на Левски е бил Чиста и свята република. Но такава идеална република не съществува никъде по света. Някои от западните демокрации само се доближават до този идеал. Досега обаче никой не е измислил по-добра форма на управление. Макар европейските парламентарни монархии да са не по-малко демократични.

Народна Република България също не беше нито чиста, нито свята република, макар че комунистите я изкарваха точно такава. Напротив, това си беше една тоталитарна държава, и то от най-лошия съветски вид. Днешната Република България е всичко друго, но не и чиста и свята. Самите българи не си я харесваме такава, каквато е.

Идеалът на Френската революция е бил Свобода, Равенство, Братство (
liberte, egalite, fraternite). Именно тя е довела до създаването на Първата френска република. Република е имало и в Древния Рим, но тя е била република на робството и не може да бъде идеал.

Нашата българска република има безброй кусури, но основните са
з
лоупотребата с власт на управляващите и повсеместната корупция. Наистина, имаме нова конституция, но тя има много бъгове, особено в правосъдната система и разделението на властите.

В нея има пълни недоразумения като феномена служебно правителство. Уж сме парламентарна република, но няколко месеца
de facto се превръщаме в президентска такава. В момента го изпитваме на гърба си. Великото Народно Събрание също е напълно ненужна институция. Тези неща обаче могат да се поправят само с промяна на конституцията, за каквато скоро не виждам да се събере необходимото мнозинство. Всъщност далеч не е сигурно и че ще се събере парламентарно мнозинство за нов кабинет.

Причината е в начина на провеждане на избори в България и родната особеност – купен и корпоративен вот. Независимо от това републиката е такава, каквато избирателите сами си я направим с нашия вот. Като гледам прогнозите обаче, никак не съм оптимист. Между тези, които пак ще влязат в парламента, има няколко, които никога не трябва да я помирисват властта. Има и такива, които лично аз бих забранил, ако можех.

Това е родната действителност. В коя друга държава в парламента са представени противоконституционни и антинационални партии, маскирани като патриоти? Как тогава да имаме чистата и свята република на Левски? Но все отнякъде трябва да се започне. За целта обаче трябва да проявим малко разум на тези избори и да изберем тези, които биха могли да променят нещата към по-добро.

image




Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. gardener - Виж и холандската република, която не е република, а кралство
21.08.2022 21:47
мисля, че тя е първообраз на съвременните републики. Темата е доста сложна и изисква по-големи от моите знания за двойнствеността на държавното съществуване и т.н. Може да стане хубав пост, ако някой се наеме да го разработи исторически.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
22.08.2022 00:55
Република е същото лицемерво определение, като демокрацията
Рпублика е царство на народа или царство без царе, като Римската република но в това народно царство има изобилие от роби!? Както и в тръцката демокрация- власт на народа! Но Атина се замогва, когато се откриват сребърните рудници От парите става силна , а не от народната власт!?
Ами и ние бяхме народна република Тавтологията , ако не е била от незнание, е била да подчертае ,че наистина народът ще властва! ? Ще властва, но някой друг път!

Лека нощ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4134714
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22120