Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2022 21:00 - Парите
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 5001 Коментари: 1 Гласове:
17

Последна промяна: 17.09.2022 13:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Парите не са най-важното нещо на този свят. Пари се печелят и се губят. За съжаление обаче светът е устроен така, че без тях не може. По-важни от парите например са семейството, любовта, приятелството, здравето, работата, интелекта, културата. Понякога, когато няма пари, любовта и приятелството изчезват. Няма нищо по-лошо от бедността и болестите. Когато човек е беден, приятелите му започват да го избягват. Когато той не може да издържа семейството си, любовта си отива. Когато човек няма работа и е трайно безработен, той слиза на дъното на социалната стълбица. В момента в България на безработните плащат по 18 лева на ден, с които просто не може да се живее. България е най-бедната страна – членка на Евросъюза. В България линията на бедността е поставена най-ниско, но въпреки това немалка част от хората живеят под тази линия. Как, просто не знам. Бедността има този недостатък, че човек е принуден да си брои стотинките, да се ограничава и лишава от много неща и да се бори с живота ежедневно. Когато живее в недоимък, човек трудно може да се нарече щастлив. Пак в България съществува категорията на работещите бедни, тъй като минималната заплата все още е най-ниската в Европейския съюз, в момента само 710 лева или 363 евро. Един европеец ги изкарва за броени дни.

Парите, с които човек разполага, са мерилото за успех в епохата на капитализма. Някои хора са по-скромни. Те са доволни от това, че получават достатъчно, за да могат да си посрещнат разходите, успяват да преживяват и дори да заделят нещичко настрана. Други хора са алчни. Колкото и пари да имат, за тях това никога не е достатъчно и се стремят да трупат още и още. Границата между богатство и бедност е условна и лесно се преминава. Особено в България богатството бързо се губи и разпилява. Обратното, да натрупаш богатство обаче, е доста по-трудно. Да си богат материално, не означава непременно да си щастлив, особено ако си беден духовно. Предимство на парите е, че когато ги имаш предостатъчно, то можеш да си позволиш много неща, например да пътуваш където си поискаш. Важно обаче е също така как се печелят тези пари. Дали по честен път чрез висока заплата или с легален бизнес.

Истината е, че парите никога не стигат, независимо дали човек има бизнес или работи за едната заплата. Това е така, защото хората са устроени така, че винаги да искат нещо повече. Най-добре знаят това бизнесмените, които се нуждаят от още пари, за да развиват бизнеса.

Веспасиан е казал, че парите не миришат (Pecunia non olet). Това не е вярно. Всички нечестно изкарани пари и особено много тези от корупция и престъпления, миришат ужасно.

Харесва ми сентенцията: Мен парите изобщо не ме вълнуват, те само ме успокояват. Важно е за какво се харчат парите извън обичайните разходи за живот и материалните неща, без които не може. Аз лично през годините винаги съм предпочитал да давам пари за спомени вместо за скъпи материални придобивки. В крайна сметка парите са зло, но необходимо зло. Затова все пак винаги е по-добре да ги имаш, отколкото да ги нямаш.


image




Гласувай:
17


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
05.09.2022 09:39
Да, парите не са всичко на света, но тежко му на този, който ги няма Той има не всичко, а нищо!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099620
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960