Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2023 17:20 - Украйна
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2607 Коментари: 2 Гласове:
19

Последна промяна: 18.01.2023 14:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Обявявайки началото на инвазията в Украйна руският президент Путин по същество отрече правото на украинската държава и нация да съществуват. Той заяви, че територията на Украйна е подарък от Руската империя и СССР. Тезата му е подкрепяна от руски политици и историци, които твърдят, че украинската държава и народ са изкуствено създадени от Ленин в зората на СССР. Според тях украинският език е изроден диалект на руския.

Любопитна подробност в речта на Путин и твърденията на тези историци е, че историята за тях изглежда започва през XVII век. Това е така, защото тяхната версия на историята е лъжа. Каква е истината? Въпреки че съвременна Русия претендира, че е единствен наследник на средновековната Киевска Рус, това не е така. Истинският наследник на Киевска Рус е Украйна. Едва през 1547 в края на властването си, след редица завоевания, московският владетел Иван IV Грозни взема титлата Велик княз на Москва и Цар на цяла Рус и претендира за суверенитет над „цяла Рус”. Преди това предците на съвременните руснаци са се наричали московити, по името на град Москва, около който е било изградено Московското княжество. А въпросното княжество е създадено едва през XIII век, когато се отделя от Владимиро-Суздалското княжество, а по-късно с помощта на Златната орда го превзема. И двете княжества са в периферията на Киевска Рус, за чието наследство Иван Грозни претендира.


Рус е основана от Рюриките - викинги, завладели през IX век славянските племена на териториите на днешна Украйна, Беларус, части от Полша и Западна Русия, като неин център става град Киев. През XIII век Рус е превзета от монголците. Много от нейните градове са опожарени, включително и Киев. Руската аристокрация бяга на запад в Галиция и Волиния - днешна Западна Украйна и Беларус. Там Рус продължава да съществува като васална на монголските завоеватели държава, по-късно наречена Рутения (средновековна латинска дума за Рус). През 1253 Даниил Романович, принц на Галиция от династията на Рюриките е коронован от легата на Папа Инокентий IV за крал на Рус. Кралството продължава да съществува до 1434, когато е присъединено към Полша от полския владетел Казимир III Велики. По късно провинция Рутения, както и по-голямата част от Киевска Рус влизат в състава на Полско-литовската държава - Жечпосполита.


Междувременно започва възходът на Московското княжество, далеч на североизток и превръщането му в царство, а по-късно през 1721 и в Руска империя.

А Полша прави редица стъпки за заселване на обезлюдените от монголското нашествие области. Освен това тя се нуждае от буфер срещу постоянните набези на кримските татари – наследници на основаната от монголците Златна орда. Така се появяват казаците. Те са свободни граждани, получили земя в източните предели на Жечпосполита, като в замяна са ангажирани със защитата от татарските набези. Територията, която населяват е наречена гранична или Украйна. През XVII век много от жителите на Украйна и наследници на Рутения и Киевска Рус вече сa казаци. Сред тях е Богдан Хмелницки.


Опитите на полската аристокрация да ограничи свободите на казаците срещат неговия решителен отпор. Той се обединява с традиционния си враг - кримските татари и през 1648 повежда въстание срещу властта на Жечпосполита. Отличните стрелци на казашката пехота и татарската конница нанасят няколко поражения на полско-литовските войски. Въпреки това Жечпосполита е мощна и Хмелницки търси помощ от царуващия в Москва Алексей I.


През януари 1654 в Переяслав се провежда Переяславската рада и е взето решение Левобрежна Украйна да стане протекторат на Московското царство. Срещу това на казаците е дадена автономия и редица свободи, като освобождаване от крепостничеството. На практика те имат статут, подобен на благородниците, директно подвластни на царя. Този статут е премахнат едва в края на XVIII век с провинциалната реформа на императрица Екатерина II Велика, която на мястото на Украйна създава Малоруската губерния в пределите на установената от Петър I Велики през 1721 Руска империя.


С отпадането на автономния статут започва и русификацията на населението на Украйна. Процес, който се засилва през XIX и особено през XX век. Например в окупираната от Русия Запорожка област, където в момента се провежда референдум за присъединяване към Руската федерация, през 1897 г. украински е говорело 43% от населението, руски - 25%, идиш - езикът на евреите ашкенази, 28%. През 1926 руски вече са говорели 52%, украински - 34%, а идиш, по-малко от 10%. А през 1989 г. 41% са говорили украински, а 57% - руски.


Русификацията и асимилацията биват осъществявани по множество начини. От политиката на целенасочено преместване на големи малцинствени групи и заместването им с етнически руснаци, упражнявана от Руската империя, а след това и от СССР, особено по времето на Сталин, през създадения от него Голодомор, при който загиват милиони украинци, до задължителното изучаване на руски език и подмяната на историята.

image




Гласувай:
19


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Ясно и точно.
17.01.2023 18:43
Браво, Лавал :).
цитирай
2. laval - Благодаря
18.01.2023 09:46
Красимире!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101031
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962