Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06 13:32 - UFO
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 666 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 13.06 13:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Неидентифициран летящ обект или НЛО (на английски: Unidentified flying object – UFO) е всеки въздушен обект или оптичен феномен, който не може да бъде идентифициран от наблюдателя. Предмет е на науката уфология (на английски: ufology). НЛО стават обект на интерес едва след Втората световна война с развитието на ракетната техника. Смятани са от някои изследователи за интелигентен извънземен живот, посещаващ Земята.

Първото известно наблюдение на НЛО се случило през 1947, когато бизнесменът Кенет Арнолд казал, че е видял група от девет високоскоростни обекта близо до планината Рейниър, докато летял с малкия си самолет. Според оценката на Арнолд обектите били със скорост от няколко хиляди мили в час. Те били с формата на полумесец и се движели като чинии, прескачащи по вода. Във вестникарския доклад погрешно било написано, че обектите били с форма на чиния, откъдето е дошъл и термина летяща чиния.

Наблюденията на неидентифицирани въздушни явления се увеличили. В 1948 Американските военновъздушни сили започнали свое разследване на тези доклади, наречено Project Sign. Първоначалното мнение на участвалите в проекта било, че най-вероятно НЛО били сложни съветски летателни апарати. Други изследователи пък предположили, че това може да са били космически кораби от други светове или това е извънземната хипотеза. В рамките на години проектът Sign бил заменен от проекта Grudge, който на свой ред през 1952 бил заменен с най-дълготрайното разследване на НЛО проекта Blue Book със седалище във военновъздушната база Райт Патерсън в Дейтън, Охайо. От 1952 до 1959 проектът събира доклади за повече от 12000 наблюдения или събития, класифицирани като НЛО.

Американската мания по феномена НЛО набирала скорост. През горещото лято на 1952 близо до Националното летище във Вашингтон, Окръг Колумбия се случили поредица от радарни и визуални наблюдения, които били приписани на температурни инверсии. Не всички обаче са били убедени от това обяснение. Междувременно броят на съобщенията за НЛО достигнал рекордно високо ниво. Това накарало ЦРУ да подтикне Правителството на САЩ да създаде експертна група от учени, които да изследват явленията. Екипът ръководила Х. П. Робъртсън, физик в Калифорнийския технологичен институт в Пасадена и включвал физици, астроном и ракетен инженер. Групата Робъртсън се събрала за три дни и интервюирала военни офицери и ръководителя на проекта Синя книга (Blue Book). Те прегледали също снимки и филми с НЛО. Заключенията им били, че 90% от наблюденията могат да бъдат приписани на астрономически и метеорологични явления като ярки звезди и планети, метеори, полярни сияния, йонни облаци или земни обекти като самолети, балони, птици и прожектори. Заплаха за сигурността нямало, нито доказателства в подкрепа на НЛО. Части от доклада били засекретени до 1979 и секретността засилила подозренията за прикриване от правителството.

Втора комисия била създадена през 1966 по искане на военновъздушните сили за преглед на най-интересните материали, събрани по проекта Blue Book. Две години по-късно комисията, която проучила 59 наблюдения на НЛО, публикувала резултатите си в Научно изследване на неидентифицирани летящи обекти, известно като Доклада на Коудън. Едуард У. Коудън бил физика, ръководил разследването. Той бил прегледан от специална комисия на Националната академия на науките. Общо 37 учени участвали в доклада. Подобно на Робъртсън комисията стигнала до заключението, че в докладите няма доказателство за нищо друго освен за съвсем обикновени явления и че НЛО не изискват по-нататъшно разследване. Това довело до края на проекта Синя книга през 1969.

Въпреки неуспеха на експертните комисии да постигнат напредък с НЛО, Дж. Алън Хайнек, който като астроном бил участвал в проектите Sign, Grudge и Blue Book, заедно с няколко учени и инженери заключили, че малка част от най-надеждните доклади за НЛО давали индикации за присъствието на извънземни посетители. Хайнек основал Център за изследване на НЛО (CUFOS), който продължил да изследва феномена.

Друго голямо американско проучване за НЛО била Програмата за усъвършенстване на авиационната идентификация на заплахи (AATIP), таен проект, изпълняван от 2007 до 2012. Когато съществуването на AATIP било оповестено публично през декември 2017, най-важен аспект от него бил доклада, че Правителството на САЩ притежава сплави и съединения, които били получени от НЛО с неидентифициран характер, но учените останали скептични.

Освен американските, единствените други официални и сравнително пълни наблюдения на НЛО се съхранявали в Канада, които през 1968 били прехвърлени от канадското Министерство на националната отбрана на Канадския национален изследователски съвет. Канадските записи включвали около 750 наблюдения. По-малко пълни записи се поддържали в Обединеното кралство, Швеция, Дания, Австралия и Гърция. В Съединените щати CUFOS и Mutual UFO Network в Белвю, Колорадо, продължават да регистрират наблюдения, които са докладвани от обществеността. В СССР наблюденията на НЛО често били предизвикани от тестове на секретни военни ракети. За да скрие истинската им същност, правителството насърчавало убеждението на обществото, че тези ракети може да са извънземен кораб, но после решило, че описанията дават твърде много информация. В Китай наблюденията на НЛО също са били провокирани от военна дейност, неизвестна на обществеността.

Докладите за НЛО варирали в широки граници по надеждност, което се преценявало по броя на свидетелите, дали те са били независими един от друг, условията на наблюдение (мъгла и вид на осветлението) и посоката на наблюдение. Обикновено свидетелите, които си правили труда да съобщят за забелязано НЛО, смятали обекта за такъв с извънземен произход или пък евентуално за военен кораб, но със сигурност под интелигентен контрол. Това заключение се основавало на възприемането като летяща формация и обекти с неестествени, внезапни движения, липса на звук, промени в яркостта и цвета или странни форми.

Добре е известно, че невъоръженото око си прави номера. Ярка светлина, като планетата Венера, често изглежда, че се движи. Астрономическите обекти често могат да бъдат доста обезпокоителни за шофьорите, тъй като им се струва, че следват колата. Така визуалните впечатления за разстоянието и скоростта на НЛО са силно ненадеждни. Оптичните илюзии са обяснение за много съобщения за НЛО. Радарните наблюдения са по-надеждни, но те пък не успяват да разграничат изкуствените обекти в атмосферата.

Така до ден днешен няма достатъчно убедителни доказателства за съществуването на НЛО.

image
Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Има, има :).
13.06 13:55
Поразрови и ще ги видиш ;).
По-добре да не идват. Няма да е с мир и няма да е за добро.
цитирай
2. laval - Нито
13.06 13:58
съм чувал, нито съм виждал.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
14.06 09:05
Веднъж видях ! Пътувах с нощния влак Някъде около Казанлък Стоях в коридора и бях дръпнал стъклото Забелязах движеща се звезда Спътник Изведнъж тя спря Фокусирах се върху нея Рязко под прав ъгъл се насочи към Балкана
Връхлетях в купето Отворих прозореца Тя тъкмо прехвърляше Балкана и изчезна!
Следях вестниците, в един беше описано това!
Говорих и с познати летци Категорично отхвърлиха възможността , да е самолет Не може да спре и да направи завой на 90 градуса! За няколко секунди не може да преодолее 30 километра!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4283795
Постинги: 1389
Коментари: 2789
Гласове: 23099