Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07 15:23 - Маджарите
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 427 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 06.07 12:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сами за себе си днешните унгарци или маджари (на унгарски: Magyar - Модьор), както се наричат, смятат, че са наследници на хуните. Неслучайно едно от най-разпространените имена в Унгария е Атила. Историците обаче не са съвсем убедени в това. Теориите за произхода на маджарите са също толкова много и разнообразни, колкото са и тези за произхода на българите. На английски името Hungary идва именно от хуните.

Най-разпространената и наложилата се във времето е за угрофинския им произход. Според нея предците на унгарците са живеели в далечните земи на Североизточна Европа. По неизвестна причина народът им се преселил на юг по поречието на средното течение на река Волга и заживял редом с прабългарски и тюркски племена. От тях те възприели номадския начин на живот и конят станал основна част от бита им.

Езикът им също се променил и в него навлезли много тюркски думи. След като българите поели към историческата си съдба, маджарите попаднали под влиянието на Хазарския хаганат и се заселили в степите на север от Черно море.

Около 830 в Хазария избухнала гражданска война. В резултат на това три големи хазарски клана се присъединили към унгарците и се преместили в областта Етелкьоз, територията между Карпатите и река Днепър. Там установили мощен племенен съюз, който нахлувал и ограбвал земите на Карпатския басейн и най-вече земите на Източната франкска империя, България и Великоморавия. По това време от изток обаче нахлули печенегите и между тях и маджарите започнала война.

През 895 маджарите се намесили в българо-византийските войни на страната на Константинопол и опустошили Източна България. През 896 цар Симеон в съюз с печенегите нахлул в Етелкьоз и напълно разгромил маджарите, принуждавайки ги да напуснат земите си. Маджарите тръгнали на запад и под ръководството на владетеля си Арпад се настанили в Панония, покорявайки тамошните славянски племена.

Там са положени основите на бъдещата унгарска държава. Възползвайки се от отслабването на България след смъртта на Симеон Велики, маджарите покорили цяла Панония. След това започнали серия от набези към всички околни земи и се разпространили из огромна част от Европа. Техните орди опустошили огромна територия – от България на изток, до Дания на север и Испания на юг.

Заради заплахата от маджарите разпокъсаните германски земи се обединили и била създадена Свещената римска империя. През 1001 маджарите приели християнството от Рим и римският папа провъзгласил създаването на Маджарското кралство. В следващите векове тази държава се превърнала в огромна империя, която диктувала политиката в тази част на Европа векове наред.

В 1102 била сключена уния между Унгарското и Хърватското кралство. По този начин Хърватско става част от Земите под Короната на Св. Ищван (Стефан).

Славата на средновековна Унгария залязла през 1526 след битката при Мохач, когато турските орди разгромили маджарите, като завземат част от унгарските земи.

Така останалата част от Унгария в 1526 става част от Хамбургската (Австрийската) империя. През 1699 от османска власт са освободени всички унгарски земи. В 1848 избухва Унгарската национална революция. От 1867 Унгария е съставна част от дуалистичната Австро-Унгарска империя. След Първата световна война (1918) Унгария вече е независима държава.

image
Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Според "Джагфар Тарих" маджарите са преселени от
05.07 18:23
Алмъш Абдалах Джагфар ибн Шилки, български кан и Арбат, негов син, пръв владетел на Унгария.
цитирай
2. laval - За
06.07 12:40
Арбат съм съгласен, но не приемам Джагфар Тарихъ за достоверен източник.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
07.07 00:23
Цар Симеон, съгласно договора отстъпва земите на Онгурия, днешна Унгария, които са Български , в замяна на тези в долното течение на Дунав Унгарците стават федуси - съюзници на Българите! Унгарец е Българското им име Задължават се да пращат войски , съюзнически .на Българите; когато те воюват! До смъртта на цар Петър те стриктно спазват договора!
цитирай
4. laval - Това
08.07 09:39
го знам, после ни стават съюзници.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4277821
Постинги: 1388
Коментари: 2788
Гласове: 23044