Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2016 17:46 - Гръцки историйки
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.08.2016 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Жарко лято на гръцки остров. В крайбрежната кръчма на сянка е поседнал рибар, пие си узото и си хапва салата с козе сирене. В този момент на съседната маса се настанява американски турист. Той влиза в разговор с рибаря и започва да го разпитва за живота на острова. Рибарят му обяснява:

-          Ами ето, сутринта излязох с лодката в морето, налових малко риба, продадох я тук в кръчмата, те ми опекоха 2 риби за вкъщи и сега съм седнал да си пия узото.

-          Ами защо не излезеш пак в морето и не наловиш още риба?

-          Защо?

-          Ами ще я продадеш и ще спечелиш още пари. После полека лека ще си купиш още една лодка, ще наемеш друг рибар и ще ловиш двойно повече риба. Ще я продаваш и така ще спечелиш още пари. Постепенно ще си купиш повече лодки, докато станат флотилия и ще наемеш и други рибари да работят за теб. Така ще можеш да ловиш много повече риба, ще я продаваш и на съседните острови и накрая ще забогатееш.

-          И после какво ще правя?

-          Ами като забогатееш, вече ще можеш да си седнеш в кръчмата и да си пиеш узото.

-          Ами аз в момента какво правя?

***

Ленив ден в малко гръцко село. Дъжд се сипе като из ведро, улиците са опустели. Времената са трудни, хората са затегнали коланите, всеки е задлъжнял на някого, всеки живее на кредит. Точно в този ден един богат германски турист решава да се отбие в селото, паркира автомобила си пред скромния местен хотел и влиза вътре. Слага банкнота от 100 евро на рецепцията и казва на собственика, че първо иска да погледне стаите и тогава ще реши дали да наеме някоя за през нощта. Хотелиерът му дава няколко ключа и когато чужденецът се качва на горния етаж, той тутакси грабва банкнотата от 100 евро и тича до близката месарница, за да плати дълга си на месаря. Месарят взима банкнотата от хотелиера и хуква надолу по улицата, за да се разплати с фермера, от когото купува прасета. Фермерът взима банкнотата от 100 евро и бързо отпрашва да си плати сметката за храна и гориво към фермерския доставчик. Фермерският доставчик взима банкнотата от 100 евро, която му е дал фермерът, и тича да си плати дълга за вино и узо в местната таверна. Кръчмарят приема банкнотата от 100 евро и мълчаливо я приплъзва към местната проститутка, която в този момент отпива от питието си на бара, и която заради кризата влизала в положение на клиентите си и също предлагала услуги на кредит. Проститутката взима банкнотата от 100 евро и забързва към скромния местен хотел, за да си плати за стаята, която ползва. Собственикът на хотела приема банкнотата и я поставя на мястото, на което е била до преди малко, така че богатият чужденец да не заподозре нищо. В този момент туристът слиза обратно до рецепцията, посяга към банкнотата от 100 евро, като обяснява, че стаите не задоволяват вкуса му, прибира си парите в джоба, качва се на колата си и напуска селото. Никой нищо не е произвел. Никой нищо не е спечелил. Но пък сега вече цялото село се е издължило и гледа на бъдещето с повече оптимизъм.


image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4133448
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22117