Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2016 23:56 - § 22
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 884 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.08.2016 00:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Българската действителност е един истински § 22. Затова искам да припомня какво е § 22. 

Понятието "Параграф 22" е създадено от Джоузеф Хелър. Романът е един от големите литературни шедьоври на XX век. Най-общо означава парадокс в закона или правилата, който прави човека жертва на собствените му действия, независимо какви са те.

Любимите ми цитати от тази велика книга са:

Имаше само една засечка и това беше параграф 22 – според него онзи, който при действителна и непосредствена опасност е загрижен за собствената си сигурност, има напълно здрав разум. Ор беше луд и можеше да бъде отчислен от летателния състав. Единственото, което трябваше да направи, беше да поиска да го отчислят; но щом поискаше, той вече нямаше да бъде луд и трябваше да участва в полети и занапред. Ор щеше да бъде луд, ако участваше и занапред в бойни полети, а щеше да бъде здрав, ако не участваше, но щом беше здрав, трябваше да продължи да лети. Ако летеше, щеше да бъде луд и нямаше да трябва да лети; но ако не искаше да лети, значи беше здрав и трябваше да лети. Йосарян бе дълбоко развълнуван от абсолютната простота на тази клауза в параграф 22.

Майор Майор беше роден прекалено късно и прекалено посредствен. Някои хора се раждат посредствени, други постигат посредственост, на трети посредствеността се налага отвън. Майор Майор бе придобил посредствеността си по трите начина. Дори между съвсем незначителни хора той се отличаваше със своята незначителност и на всички, които го срещаха, той винаги правеше впечатление с това, че с нищо не прави впечатление.

image

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4127122
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22085