Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2016 18:58 - Първият компютър
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.09.2016 13:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не мога да си представя живота без компютър. Всеки ден на работа съм пред служебния лаптоп, а след това вкъщи пред домашния компютър. И днес се сетих за началото. Стана ми и смешно, и тъжно.

Това, което ще разкажа, сигурно ще се стори на мнозина, особено на по-младите, невероятно и дори архаично. Естествено, първият компютър беше служебен, а не личен. Годината беше 1990 и това се случи месеци след големите промени. По това време вече бях главен счетоводител на предприятието. На Пловдивския панаир видях демонстрация на родна счетоводна програма. Реших, че трябва да компютъризираме и нашето счетоводство, което дотогава се водеше само на ръка. Естествено, първо обаче трябваше да си купим компютър, а тогава нямаше никъде. На пазара имаше само едно чудо, наречено Правец 8М, което не ставаше за работа, тъй като беше 8-битов. След месеци търсене открихме, че компютри продава само една фирма. Да, ама възникна друг проблем. Те поискаха да платим 40000 в преводни рубли. Цената беше безумно висока и тогава, и сега. Както и да е, приехме я. Никой обаче нямаше банкова сметка в преводни рубли. Най-накрая открихме една външнотърговска организация, която се съгласи да извърши за нас плащането, а ние им платихме преводните рубли по курс 1,05 и компютърът ни излезе цели 42000 лева. Това беше цена за 16-битов компютър с твърд диск от 20 мегабайта.  Windows още не съществуваше. Операционната му система бе DOS. Два месеца, след като го платихме, този компютър най-после пристигна. Беше наистина много голяма радост.

Кутията му беше легнала, мониторът върху него и една клавиатура. Мишки тогава още нямаше. Беше доста тежък. Следващият проблем беше, че той нямаше инсталирани никакви програми. По това време в София имаше само една фирма за софтуер: Национален програмен и проектен фонд. За да купя счетоводната програма Странд, ходих в командировка дотам. Дадоха ми я на 3 дискети. Те бяха 5,25 инчови, по 360 килобайта. Не помня колко точно струваше програмата, но беше доста скъпа. Платихме и за инсталация и дойде човек да ни обучава. Така най-накрая и ние успяхме да се компютъризираме и да си улесним работата. Разбира се, като всяко начало беше трудно.

Не съм компютърен специалист, но пък видях какво огромно развитие получи тази индустрия. Днес е нормално един лаптоп да има 1 терабайт памет. Сравнението е просто немислимо. Не мога въобще да си представя какви изненади още ни очакват дори в близкото бъдеще.
 

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100554
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961