Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2016 23:02 - Дипломатът
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 832 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.09.2016 14:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това е заключителната реч “Равносметка на мисията и надеждите ми за България” на Негово Превъзходителство Посланика на Френската република в България г-н Ксавие Лапер дьо Кабан (Xavier Lapeyre de Cabanes) по повод края на мандата му. Един дипломат, който ми стана симпатичен още в началото на мандата си и който определено ще запомня като голям приятел на България. Речта му е на перфектен български език. Прецених, че трябва да я публикувам тук в блога си, за да дам възможност на повече хора да видят и чуят какво той ни казва. Неща, които по принцип уж всички знаем, но не смеем да говорим за тях открито. Още по-малко говори за това политическата класа. Бих искал да откроя няколко акцента от тази реч, които според мен, дълго ще се коментират:

"Отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята, още по-малко от една подменена или осакатена история. Нищо не дължите на Русия – нито освобождението през 1878 г., нито потисничеството през 1944 г. Но имате дълг към руските, финландските, полските, украинските, естонските войници, загинали за вас по време на Руско-турската освободителна война. Както и аз имам задължение към американските войници, които са загинали във Втората световна война, но Франция не се чувства задължена винаги да следва политиката на САЩ."

"9-ти септември е ужасна дата в историята на Европа, тъй като тя бележи момента, в който с помощта на съветския завоевател се установява режим, който за няколко месеца взема решение за обезкървяването на целия български елит, за убийството на 1000 негови представители, не защото са извършили престъпление, а просто, за да се унищожи всякакъв критичен дух – дух на свобода.

Защо ви говоря толкова за комунистическия режим? Защото този режим е в основата на проблемите ви днес."


"Не съм преставал да казвам на младите българи, с които се срещах, които живеят в България сега и много от които споделяха с мен колебанието си да заминат в чужбина, че ако емигрират, ще оставят страната си на Пеевски. България не заслужава ли повече от това, по-добро от това?"

"Слабоумие, което само по себе си не е сериозен проблем, стига да не е на власт."

Пълният текст на речта четете ето тук.

image

 






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4142984
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22170