Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2016 01:37 - Бронз
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1100 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 04.11.2016 14:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Бронзът (CuSn) е открит още преди 4000 г. пр. н. е. през Бронзовата епоха. Той е сплав от мед и калай. Отличава се с ковкост и разтегливост. Лесната обработка го прави предпочитан метал за обработка. Познат е от древността, но продължава да се използва и до днес. Той се отличава с твърдост и ниска точка на топене. Това позволило от него да направят оръжия и сечива. Бронзът е спомогнал много за развитието на човешката цивилизация. Неслучайно на бронза е наречена цяла епоха от историята на човечеството. От бронз са били изработени някои от най-значимите образци на световното културно наследство. Като сплав бронзът има предимството да се окислява само повърхностно, обикновено с медна патина. Така отвътре металът е защитен от корозия. Нормално бронзът е сплав от 88% мед и 12% калай. Днес за легиране използват също и силиций, алуминий и цинк. Различните индустрии използват най-различни бронзови сплави съобразно употребата. След златото и среброто бронзът се счита за третия по ценност и трайност метал. Днес се изработват много изящни декоративни предмети в класически стил, медали, статуи, пластики, произведения на изкуството, камбани, музикални инструменти. Номенклатурата на изделията от бронз е предимно от декоративни предмети като:

Настолни часовници, свещници, лампиони, статуетки, фигурки, пластики, вази, амфори, кани, фруктиери, бижутерки, огледала, фоторамки, пепелници, аксесоари, сувенири.

Днес бронзови изделия се произвеждат преди всичко в азиатски страни: Индия, Китай. В Европа производител на бронзови изделия за дома е най-вече Португалия.

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4102468
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967