Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2016 14:19 - Замъкът Neuschwanstein
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1145 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.08.2018 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В Германия има един замък, който дори не е средновековен. Въпреки това днес той е най-известния и най-посещавания с над 1 300 000 туристи годишно. Това е замъка Нойшванщайн (Neuschwanstein), в превод Замък на лебедовата скала. Красотата му е вдъхновение за приказните замъци и логото на Walt Disney, а езерото Schwansee до него за балета “Лебедово езеро” на Чайковски.

Замъкът Neuschwanstein

image

Този замък е реализираната мечта на баварския Крал Лудвиг II, макар за съжаление кралят да е прекарал само 10 дни в своя приказен замък. Построен е от 1869 до 1886 и е едва на 130 години. Разположен е в красива алпийска местност до езерата Алпзее (Alpsee = Алпийско езеро) и Шванзее (Schwansee = Лебедово езеро) в селцето Хоеншвангау (Hohenschwangau) до град Фюсен (Fuessen) в Бавария на австрийската граница.

Вътрешният двор на замъка

image

Нойшванщайн е замислен като средновековен немски рицарски замък. Проектът е дело на архитектите Едуард Ридел и Кристиян Янг в романтичен стил. Екстериорът му придава магически вид. Замъкът е кацнал на висок хълм на фона на алпийския пейзаж. Силно впечатляващ е и интериора. Той прилича на декор от опери на Вагнер като Лоенгрин и Танхойзер. Залата на певците е умалено копие на залата в замъка Вартбург до Айзенах. Стените ѝ са декорирани със сцени от романса Парсивал на Волфрам фон Ешенбах. Внушителна е и Тронната зала. Всички останали стаи и зали са богато украсени и стилно обзаведени. Днес едва двадесет от тях са отворени за посещение. Централната кула с параклиса никога не е била построена и замъкът не е бил напълно завършен.

Залата на певците

image

Още една красива зала

image

Тронната зала

image

Трапезария

image

Спалня

image

Всекидневна

image

Кабинет

image

Най-хубавата гледка към замъка се открива от моста “Мариенбрюке” (Marienbruecke), който се издига на 45 m над водопада Полат и се намира само на 15 минути пеша от замъка. Преминаването по моста и разходката из природата определено си заслужават.

Изглед от моста Marienbruecke

image




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100310
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961