Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2017 21:22 - La magique de Lalique
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1164 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.04.2017 22:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

La magique de Lalique

Магията на Лалик

Най-престижната марка в света на кристала днес безспорно е Lalique 

image

Историята на компанията Лалик е неразривно свързана с биографията на нейния основател – великият френски бижутер, художник и дизайнер Рене Жул Лалик (Renй Jules Lalique).

image

Роден е през 1860 в Aя en Champagne в регион Марн (Marne). На 14 години учи в Училището за декоративни изкуства (Йcole des Arts Dйcoratifs) в Париж. В същото време чиракува при известния парижки бижутер Луи Окок (Louis Aucoc). През 1876 заминава за две години в Лондон, където учи в Колежа по изкуствата. 

През 1885 получава признание като независим дизайнер от водещите парижки бижутерийни къщи Jacta, Cartier и Boucheron и поема ателието на бижутера Жул Дестап (Jules Destapes) на площад Гайон (Place Gaillon) в самия център на Париж. В 1888 Рене Лалик създава своя собствен бизнес на улица Четвърти септември (Rue du Quatre Septembre). 

image
image

Златните бижута, които изработва, са вдъхновени от античността и японизма и вече носят неговата марка RL. Той използва иновативни материали, като комбинира злато със скъпоценни и полускъпоценни камъни, слонова кост, рог, седеф, емайл и стъкло. 

В 1890 отваря третото си ателие на улица Тереза (20, Rue Thйrиse). Той започва да експериментира с емайл и стъкло в комбинация със злато, опали, диаманти, перли и аметисти. През следващото десетилетие репутацията му нараства, той печели конкурси, като излага бижутата си. Създава украшения за известни личности като актрисата Сара Бернар (Sarah Bernhardt). През 1900 той е представен от известния дизайнер Емил Гале (Йmile Gallй) и участва на Световното изложение (Exposition Universelle) в Париж. След този триумф поръчките към него заваляват. Същата година той става Кавалер на Почетния легион. Така на 40 години Рене Лалик става най-известния бижутер в света и символ на Бел Епок (Belle Epoque). През 1905 той открива бутик на площад Вандом (24, Place Vendфme). В него, освен бижутата си, предлага изделия от стъкло, изработени в работилницата му в Клерфонтен (Clairefontaine) до Рамбуйе (Rambouillet). През 1907 започва сътрудничеството му с парфюмериста Франсоа Коти (Franзois Coty), който е силно впечатлен от стъклените му изделия и поръчва цяла поредица от флакони за своите парфюми, които са истинско произведение на изкуството. Постепенно Рене Лалик се превръща от майсторът бижутер в стил Ар Нуво (Art Nouveau) в майстор стъклар в стил Ар Деко (Art Dйco). След като се посвещава на стъкларското изкуство, през 1921 той купува малка фабрика за стъкло в селцето Wingen sur Moder в Елзас и основава Verrerie d’Alsace. Днес тя е единствената фабрика на Lalique в света, която през 1962 е преименувана на Cristallerie Lalique. 

image

През 1925 Lalique участва на Парижкото изложение Exposition internationale des Arts Dйcoratifs et Industriels Modernes и отново печели световно признание. През 1935 е открит бутик на улица Роаял (11, Rue Royale), който съществува и до днес. След като Рене Лалик почива в 1945, синът му Марк (Marc Lalique) поема ръководството на фирмата и през Петдесетте години на ХХ век тя започва да произвежда предимно изделия от кристал. През 1977 дъщерята на Марк и внучка на Рене Лалик Мари – Клод (Marie – Claude Lalique) оглавява компанията. От 1992 тя навлиза и в парфюмерийната индустрия със собствена серия парфюми в оригинални флакони на Lalique. 

През 2008 швейцарската група Art & Fragrance с мениджър Силвио Денц (Silvio Denz) придобива Lalique. Тя инвестира в модернизацията на фабриката в 2010, а през 2011 във Wingen sur Moder до нея е открит Музея Лалик (Musйe Lalique).

image
image

Марката Lalique е известна с безупречно качество. Продуктовата гама днес е невероятно богата и включва изделия от стъкло и кристал за дома, бижутерия и парфюми. От 2011 се лансират колекции от мебели и произведения на изкуството, като за целта се привличат известни артисти и дизайнери. От 2012 е възродена и традицията на висококачествената бижутерия, като е открит нов бутик на Улицата на мира (20, Rue de la Paix). Най-популярни и търсени обаче остават традиционните за Lalique флакони за парфюм, бижута от кристал и стъкло, лампиони, часовници, вази, сервизи и аксесоари за маса (art de la table), фигурки и статуетки. В днешно време Lalique е ярък символ на френския лукс.

image

В 2012 ваза 16 cm на Renй Lalique от 1922 е продадена от Аукционната къща Anderson & Garland на търг в Нюкасъл (Newcastle) за рекордните 280000 Ј.

image

ГАЛЕРИЯ LALIQUE

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
 
Кратко филмче за Lalique 





Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4142308
Постинги: 1372
Коментари: 2757
Гласове: 22170