Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2017 22:04 - Първата българска граматика
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2430 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 23.06.2017 18:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През 1835 видният български възрожденец Неофит Рилски със светско име Никола Поппетров Бенин (1793 – 1881) издава в Крагуевац, тогавашната столица на Княжество Сърбия, една малка книжка, озаглавена Болгарска грамматiка. Тя се явява всъщност и първата българска граматика. Неофит Рилски е един от най-забележителните просветни дейци на Българското Възраждане. Става монах през 1811 и получава името Неофит. Бил наречен Рилски заради своето служене в Рилския манастир, където е бил и игумен. Той е авторът и на първия български глобус от 1836. През дългогодишната си богата книжовна дейност издава много учебници и учебни пособия, превод на Новия завет, речници и христоматии. В 1851 излиза неговата Аритметика”. Освен като книжовник, е известен и като учител. Както личи от дългото заглавие на граматиката, тя е специално създадена и предназначена за откритото на 2 януари 1835 първо българско взаимно училище в Габрово, известно като Априловската гимназия, където Неофит Рилски бил за кратко учител. Тя е първата системна българска граматика, която е смятана за начало на граматичната традиция на новобългарския език. Под нейно влияние се развива нашата учебна граматична литература през първата половина на ХІХ век. Тя е помагало за обучението по български език и се ползва като учебник в почти всички български училища през този период. Точният тираж на книгата не е известен. Знае се обаче, че авторът е получил 387 екземпляра. Братя Мустакови, които спомогнали за издаването ѝ, изпратили на Габровското училище 535 екземпляра. Самият Неофит Рилски е изпратил екземпляри от граматиката на много места из цяла България, където се създават училища по взаимоучителната метода. Габровската гимназия също разпространява над 400 броя. Екземпляр от граматиката получил и украинския учен Юрий Венелин, който му бил изпратен от Васил Априлов. Те двамата оценяват високо книгата. В същото време изтъкват и някои нейни недостатъци като първи опит. Неофит Рилски не се съгласява с някои мнения, но приема част от критичните бележки. Поради липса на печатница в България той прави ръкопис с Допълнение към граматиката си. То не е отпечатано, а се е преписвало и подвързвало заедно със самата граматика. Известни са няколко такива преписа на Допълнението към граматиката. В Болгарска грамматiка е направено първо цялостно подреждане и класифициране на важни граматични особености на българския език с оглед на училищните нужди през Възраждането. Фототипното издание на Болгарска грамматiка на Неофит Рилски може да бъде разгледано онлайн ето ТУК.

image
Неофит Рилски
image
Болгарска грамматiка
image



Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, laval. Прави ми впечат...
23.06.2017 06:30
Здравей, laval. Прави ми впечатление честите промени в българската граматика. При другите езици не е така. И сега искат да премахнат пълния член и още някакви опростявания да направят. Аз естествено изкоментирах против из статиите в медиите по интернет. Не може по подобен начин да се намалява изкуствено неграмотността.
Поздрави!
цитирай
2. rosiela - Поздравления!
23.06.2017 07:10
Родолюбецо!
цитирай
3. laval - Благодаря!
23.06.2017 09:29
И аз съм против премахването на пълния член. Това е, което отличава българския език. А за неграмотността не знам дали въобще и как би могла да се намали.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4128064
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22092