Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2017 23:47 - Древнобългарската титла
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2663 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 05.07.2017 12:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Титлата на българските владетели се знае отдавна от българските учени. Тя е засвидетелствана в достатъчно много писмени източници, български и на Източната Римска Империя (Византия). Изписана с гръцки букви, тя е ΚΑΝΑΣΥΒΗΓΗ. Има и няколко източника с наименованието ΑΡΧΟΝΥΒΗΓΗ. Има я и в превод от древнобългарски на гръцки, а именно: ΕΚ ΘΕΟΥ ΑΡΧΟΝ или От Бога Владетел. На български древнобългарската титла се произнася ясно: КАНАС ЮБИГИ. Аз не мога да разбера какво толкова не им е ясно още на българските учени и особено журналисти. Титлата не е Хан, нито пък модното Кан. Не е също КАНА СЮБИГИ, защото в словосъчетанието Архон Юбиги ясно е показано, че Архон (владетел) е преводът от Канас. Именно от Канас произлиза думата КНЯЗ. Особено много се дразня напоследък, като видя някъде написано Хан. Твърде много дълги десетилетия ни заблуждаваха. За Бога, хора, вече сме в 2017! Хиляди пъти ви беше обяснено, че ние, българите, не сме тюрки. Че сме индоевропейци. И че следователно нямаме хан. Още повече, че при всички тюркски и монголски племена титлата хан стои винаги след името на владетеля. Вие да сте чували за Аспарух Хан? Но за Чингиз Хан определено сте чували, нали? А аз ще продължавам упорито да наричам с Канас Юбиги (κανασυβηγη) българските владетели от Кубрат до Борис І включително. 

image
image
image



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. getmans1 - Инерция, защото учихме за "...
30.06.2017 00:56
Инерция, защото учихме за "ханове". Също като инерцията в тълкуването на "Историята се пише от победителите". В нашия случай точно с опростеническото тълкувание ни беше втълпен и израза "ХАН" зщото от "благодарност" буквално допуснахме буквалните победители да ни пишат историята.

Някъде в годините на т.н. перестройка известен историк /не си спомням вече името му/ в медиите разтълкува думата БАЛКАН / БАЛ-КАН/ като ГОЛЯМ ВЛАДЕТЕЛ. Понеже на хората им беше омрзнало а и не се чувстваха "тюрки" сляпо го възприеха. Този човек се постара волно или неволно да втълпи на обществото, че думата БАЛКАН се е появила след идването на прабългарите по тези земи.

Така тази дума придоби гражданственост а и взе да придава "авторитет" на използващоите я.

Лично на мен КАНАС ми звучи доста гръцко и тук имат думата специалистите и историците но те са се свряли в миша дупка oчаквайки какво ще им нареди потедният "победител".

Жалко, тъй и ще си отидем от този свят без знаем кои сме, от къде идваме и къде отиваме!
цитирай
2. laval - За съжаление
30.06.2017 08:07
За съжаление след толкова дълъг период на налагане, преподаване и изучаване на изопачена българска история, за което огромна вина имат и българските историци като Васил Златарски и прочие, истината много трудно и бавно си пробива път.
цитирай
3. krumbelosvet - Моля
30.06.2017 14:30
Моля, стига сме гледали старата история през партийно-политически очила. Чудесен пост. Слава богу, тюркско теория е минало, Титлата "хан" за нашите владетели не е измислена нито от русите, нито от комунистите. А бай Тошо и дъщеря му организираха такова ГРАНДИОЗНО честване на 1300-годишнината, че който има капка мозък, трябва да спре да бърка комунисти с безродници.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4143679
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22171