Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2017 21:27 - Висшето общество
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1186 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Висшето общество (на френски: la haute societe; на английски: the high society) е елита на една нация. Това е тема на социологията. През ХІХ и началото на ХХ век е било лесно да се отговори на въпроса: Какво е това висше общество? В модерния свят това е въпрос с повишена трудност. В едно средновековно кралство висше общество са кралския двор и аристокрацията. В ерата на буржоазните революции към този елит се стремят също представителите на едрата буржоазия. Най-общо това е този тесен връх на обществената пирамида, в който се съсредоточават власт, богатство, знания и отговорности. По принцип една държава има елити във всяка една област. Те могат да бъдат: традиционни (аристокрация), икономически (индустриалци, банкери, богати земевладелци), технократски (правителство, администрация), научни (водещи учени), културни (интелектуалци, артисти, музиканти), модни, спортни и какви ли още не. Журналистите често наричат хората от висшето общество с краткото ВИП (V.I.P.) или пък хайлайф (hilife). За тях това са лицата, които те обикновено виждат по приемите. На тъй наречените VIP персони в България вече съм посветил постинга си: Що е то VIP и има ли почва у нас? Ето линк:

http://laval.blog.bg/lichni-dnevnici/2017/07/31/shto-e-to-vip-i-ima-li-pochva-u-nas.1559474

По време на 482-годишното османско владичество българската аристокрация е била напълно унищожена. Новият български елит се ражда по време на Възраждането от недрата на народа. Това са лидерите на нацията, хората, които днес с гордост честваме като народни будители. По това не може да има спор. След Освобождението в Свободна България постепенно се изгражда истинският нов български елит. Той включва видни интелектуалци, просветители, духовници, учени, лекари, политици, висши военни. За съжаление целият този елит е физически унищожен още в първите месеци след 9 септември 1944. България остава практически без елит по волята на сатрапа Сталин и българските му помагачи. На власт идват неграмотни цървули, които бързо се превръщат в ботуши, мачкащи всякаква съпротива срещу режима, който те наричат народна власт. С Априлския пленум на власт идва правешкият неграмотник Бай Тошо. Той постепенно се обгражда с верни блюдолизци от културните среди. Заедно с висшата номенклатура на БКП те са представени на народа като новия български социалистически елит.

Какво е положението 27 години след дворцовия преврат от 10 ноември 1989? В медиите за нов български елит ни се предлага следната смесица от хора: политици, телевизионни журналисти, социолози, богати бизнесмени, висши представители на администрацията, артисти, спортисти, попфолк звезди, манекенки, разни миски и плеймейтки, лица от различни реалити формати. Те са тези, които обичайно се срещат по различни събития и приеми. На тях няма да срещнете например учени. Ако това е висше общество или хайлайф, то тогава аз съм трамвай. Споделям мнението на други хора, че в България няма висше общество и обикновен народ; има само бедно простолюдие и богато простолюдие. Това не означава, че в отделни области няма елити. Те обаче съвсем не са част от това, което ни се представя за хайлайф. Богатите хора у нас, за съжаление, са най-обикновени парвенюта. Новобогаташите се фукат с мощни и скъпи коли, а някои още по-богати с яхти и дори самолети. Това обаче ни най-малко не ги прави елит, нито пък висше общество. Така у нас на практика има псевдо – хайлайф. Докато в България се карат коли по 300000 €, а децата на този елит учат в частни училища на Запад за по 1500 €, то семействата от висшето общество на Запад пращат децата си в елитни колежи за 300000 €, а карат коли по 1500 €. Това е само една от разликите, която идва да покаже, че за да си част от елита, хайлайфа, висшето общество или както и да го наречем, не е достатъчно само да си много богат. Необходимо е още да имаш съответното възпитание, образование, култура. Може би след 1 – 2 поколения наследниците на днешния така наречен елит биха могли да бъдат hilife. Дотогава обаче България ще трябва да почака за истинско висше общество.

image

image



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Много верен материал.
27.10.2017 21:37
Напълно съм съгласна. За последното - доста ще почака България. Има много духовни хора и учени, но те не са богатите хора у нас.
цитирай
2. laval - Права си
27.10.2017 21:53
За съжаление истинските елити у нас се разминават с богатството по много причини. А все пак това е важно условие, за да станеш част от едно висше общество.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4099044
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960