Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2017 12:43 - Капачки за буркани
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2775 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 28.10.2017 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Един от най-важните артикули в бита на българина по времето на развития социализъм бяха капачките за буркани. Те бяха наистина много важни, защото без тях не можеше да се приготви зимнина. А без зимнина беше много трудно да се изкара зимата през тези времена. Като всяко едно нещо, за което имаше голямо търсене, капачките бяха остър дефицит. Най-търсени бяха, естествено, капачките за буркани “Omnia”. Ето защо винаги, когато по магазините пускаха капачки за буркани, за тях се извиваха дълги опашки. В магазина пък продаваха по точно определена бройка капачки, за да стигнат за повече хора. Човек, който се беше добрал до заветните капачки, беше наистина щастлив. Вървейки си с ценните капачки, този щастлив гражданин беше питан от всички, които срещаше по пътя, откъде точно ги е купил и има ли още. Като ценен и дефицитен артикул капачките за буркани почти никога не достигаха и затова често се налагаше да бъдат използвани повторно. По тази причина за затварянето им се искаха специални умения. У нас майсторът по затваряне на буркани беше татко, а мама ръководеше цялата дейност. Имахме и специална стойка за затварянето им. Не по-малко важно беше и правилното им отваряне, така че да не се повредят и да могат да бъдат отново използвани. За целта имаше уред – отварачка за буркани. Това ме връща в спомените от моята младост. Мама и татко винаги правеха много зимнина и затваряха доста буркани. Мен ме пращаха да вися на опашката за капачки. В родната ми къща си бяхме построили килер до гаража, който беше предназначен за зимнината. Рафтовете му бяха пълни с буркани. Правехме всичко: различни видове туршии и компоти, сладка, печен пипер, лютеница, краставички корнишони. На двора имахме огнище, върху което слагахме големия казан и дежуряхме край него. Аз и брат ми също участвахме в рязането на зарзавата и плодовете и в пълненето на бурканите. В приготвянето на зимнината използвахме и българското изобретение чушкопека. В махалата винаги можеше да се познае, когато някой печеше пипер. Нямаше къща, която да не приготвяше зимнина. Това бе едно всеобщо занимание есенно време. За да се приготви една зимнина, не беше достатъчно да се осигурят капачки и буркани. Отиваха големи количества захар, сол, оцет и олио, за които нерядко също имаше опашки. Много важно беше и да се уцели кога точно ще бъдат най-ниски цените на плодовете и зеленчуците. За щастие плод – зеленчукът се намираше само през една къща на ъгъла на нашата улица и можехме да реагираме бързо при снабдяването ни с всички продукти. Приготвянето на зимнината беше важен процес, който сплотяваше семейството ни и всички участвахме в него с каквото можем. Затова пък не помня зима, в която нещо да ни е липсвало, защото произвеждахме повече зимнина, отколкото бе нужно и тя винаги ни стигаше. Днес мама и татко ги няма вече, а зимнина от доста години не правим. Тя остана само спомен. В днешно време знам, че все още доста семейства по селата и градовете, макар и не всички, продължават да си приготвят зимнина като преди, защото макар вече в магазините да се предлага почти всичко, то няма нищо по-вкусно от домашно приготвената зимнина. За разлика от преди обаче поне не ми е известно капачките за буркани да са дефицит.

image

image



Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - ТОВА ДА НЕ ВИ СМУЩАВА МАТЕРИАЛЪТ ...
28.10.2017 18:15
ТОВА ДА НЕ ВИ СМУЩАВА
МАТЕРИАЛЪТ ВИ Е ПОЛЕЗЕН, КОЙТО НЕ ГО РАЗБИРА- ГУБИ ЗА НЕГО Е МИНУСЪТ!
цитирай
2. barin - Здравей, laval. Това са интересни ...
28.10.2017 19:06
Здравей, laval. Това са интересни спомени и затова са поставени там-където трябва- в "лични дневници". Мисля, че постингът има стойност и трябва да няма минуси. Зимнината е важно нещо и всеки трябва да си приготвя по нещо. Аз също например пиша по-често за история, но мисля да споделя в тази област как посадих за пореден път дърво на Димитровден.
цитирай
3. nadzambunata - Страхотен пост!
28.10.2017 20:57
Не се отказах от тези свещенодействия! Отгледах си доматец, чушки, син домат и ако знаеш какви лютенички и доматено пюре станаха! В западна европа сега се опитват да произвеждат сами, но те нямат нито традицията, нито знанията затова. Много е модерно "домашното" и ще им покажа снимката от поста ти, гаранция - ше има припаднали! А бурканите продължавам да отварям внимателно, хахахаа, обаче с нож и си имам даже един специален, който вече е съсипан, ама пусто, нали требва да спасиме капачката!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4132156
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22111