Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2017 19:59 - Планетариумите на Варна
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1221 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 22.11.2017 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Малко градове в България могат да се похвалят със собствен планетариум. Варна обаче си има цели два. На 22 май 1968 тържествено е открит първия в България астрономически комплекс, състоящ се от обсерватория, планетариум и кула с махало на Фуко. Той е наречен на името на великия полски учен Николай Коперник. Намира се на входа на Морската градина. Пълното му име е Народна астрономическа обсерватория и планетариум Николай Коперник”. В Звездната зала на планетариума е монтиран проекционен апарат от типа ZKP (Zeiss Kleinplanetarium), който проектира 5500 звезди върху полусферичен купол с диаметър 10.5 m. С помощта на допълнителни проектори се демонстрират положенията на Слънцето, Луната и планетите сред звездите. Специални проектори демонстрират движението на планетите около Слънцето от гледна точка разположена на 5 милиарда km по полярната ос на еклиптиката. Използват се още диапроектори за онагледяване на лекциите. В Кулата на Фуко е монтирано махало на Фуко с дължина на нишката 17.6 m и отклонение в основата около 2 m. За географската ширина на Варна – 43 градуса 12 минути северна ширина, завъртането на равнината на люлеене на махалото в резултат на околоосното въртене на Земята е 10 градуса 03 минути за един час в посока от изток на запад. През 1971 е изградена филиална астрономическа обсерватория в Аврен, на около 35 km от Варна в най-високата част на Авренското плато. Обсерваторията разполага със сграда, кула с 5.2 метров купол и 50/890 cm телескоп. В двора е разположена наблюдателна площадка за метеори и се монтират телескопи и камери за фотографиране на небесни тела и явления. Към обсерваторията е организиран Младежки астрономически клуб Канопус. Именно като член на този клуб, през 1975 моят съученик от гимназията Радостин Куртев и близък приятел, тогава още астроном – любител, откри и първи в света наблюдава избухването на Нова Лебед 1975 в съзвездието Лебед. За това негово откритие тогава писаха всички престижни световни издания по астрономия. Днес Рудито е уважаван световен учен и преподава астрономия и физика в Университета във Валпараисо, Чили. През 2002 сградата на астрономическата обсерватория с планетариум е основно реставрирана и реконструирана.

Вторият планетариум във Варна се намира на територията на Висшето военноморско училище Никола Вапцаров”. Той е открит през 1985. Планетариумът е произведен в световноизвестната компания Карл Цайс в Йена, Германия, където също има подобен планетариум. Панорамната демонстрация се осъществява в Звездната зала, която е с диаметър 18 m и има 120 места. В нейния визуален и акустичен комфорт проектираното върху полусферичния екран звездно небе е мамещо и приказно. То е точно копие на истинското, като пленява въображението и провокира усещането ни за безкрайността на времето, за непостижимата и уникална хармония на Вселената. В Звездната зала могат да се проследят още денонощното и годишно движение на Слънцето, Луната и планетите върху небесната сфера, чудните звездни фигури на съзвездията, които от незапомнени времена хората наричат с митологични имена. В планетариума се демонстрират почти всички астрономически явления, които се наблюдават с невъоръжено око: слънчеви и лунни затъмнения, метеори, комети и други. С помощта на апаратурата в Планетариума се демонстрират и въображаеми пътувания в открития Космос. Планетариумът се използва при обучението по дисциплината Астронавигация в катедра Корабоводене на ВВМУ. Тук курсантите и студентите изучават звездното небе. Звездите са главни обекти за наблюдение при определяне на мястото на кораба по астрономически начин. Към Планетариума активно работят и Студентско астрономическо общество и Студентско космическо общество.

От 2012 в курорта Камчия, на 25 km от Варна, също има Планетариум, който се намира в Авиокосмическия център. Така във Варненска област има 2 обсерватории и 3 планетариума.


image

image

image






Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4128091
Постинги: 1371
Коментари: 2757
Гласове: 22092