Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2017 21:06 - Първата българска история е открита
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1754 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 04.03.2019 21:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През ноември миналата година писах за Първата българска история. Ето линк към този постинг:

http://laval.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/11/24/pyrvata-istoriia-na-bylgariia.1492355

Днес попаднах на следното съобщение във Facebook:

С много голямо удоволствие съобщавам, че смятаният за загубен труд на Петър Богдан върху българската история (от ХVІІ век) най-после се намери в ръкопис и предстои да бъде издаден (в момента се превежда, както се разбира и от текста, в който съобщавам за находката). Гербът е от друга, по-ранна книга на Петър Богдан, дала съм изображението и в съобщението.

Научното съобщение е публикувано в списание Балканистичен форум, издание на Югозападния Университет Неофит Рилски в Благоевград. Автор на съобщението е Лилия Илиева. Този брой ще излезе през 2018, но вече е достъпен онлайн. Ако това е вярно, то би означавало, че е открита най-старата българска история, писана 100 години преди тази на Отец Паисий. Това ще е най-голямото събитие за българската история от много десетилетия насам. Няма как да не се зарадвам истински на подобна новина. Чакам с огромен интерес публикуването на превода от латински на историята на католическия архиепископ на София Петър Богдан Бакшич (Бакшев). Ето и част от самото съобщение:

Още през ХІХ век е известно, че Софийският католически архиепископ Петър Богдан Бакшич е автор на труд върху българската история. Това става ясно от писмата, които той изпраща във Ватикана, като търси съдействието на Конгрегацията за пропаганда на вярата този труд да бъде отпечатан. Боян Пенев, който се е спирал на делото на Петър Богдан, изразява предположения за характера на този труд, като го представя така:

Оригиналното съчинение на Богдан, написано на латински, е една история в десет глави на католицизма и пропагандата в България. Ако е пропаднала тази книга, това ще бъде една голяма загуба за историята на католицизма в България и изобщо за историята на Българското Възраждане. Възможно е да е запазен ръкописът някъде из библиотеките на Ватикана”. …

Тук изнасям информацията, че ми се удаде да издиря цялостния текст на историческото съчинение на Петър Богдан Бакшич – неговия авторски ръкопис. При положение, че той вероятно е бил отпечатан във Венеция като книга, няма основания да се смята, че след това се е завърнал във Ватикана, при положение, че е отпаднала необходимостта Пастрич да го редактира. По тази причина вероятно той е попаднал в частна колекция, след което е бил откупен от публична италианска библиотека. Дигитализирано копие на ръкописа беше закупено от библиотеката и предстои да бъде отпечатано неговото научно издание като текст, факсимиле, превод, бележки и коментар. Основната работа по подготовката на ръкописа се върши от доктор Цветан Василев от Катедрата по класическа филология при Софийския Университет.

Текстът на Петър Богдан Бакшич е под надслова: “Fratris Petri Deodati a Chiprovatio Ordinis minorum de Observantia Archepi[scopi] Sardicensis Sophiensis nuncipati de antiquitate Patrerni soli, et de rebus Bulgaricis ad suos Compatriotas”.

Ръкописът на Петър Богдан включва към 200 страници и съдържанието е разпределено в седемдесет глави, предшествани от предговор, с прибавката на някои документи и с послеслов.

Оригиналът на ръкописа на първата българска история на Петър Богдан Бакшич се намира в Университетската библиотека на град Модена, Италия.

image

image

imageГласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 3565321
Постинги: 1338
Коментари: 2661
Гласове: 18763