Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2017 20:26 - Боулинг
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2596 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 01.12.2017 15:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В моите младежки и студентски години бях доста запален по боулинга. По това време във Варна нямаше боулинг зала. Всъщност имаше само 2 боулинг зали: едната на Златни пясъци и втората в Гранд Хотел Варна. С приятелите ми отивахме специално да поиграем винаги, когато имахме възможност. За съжаление при социализма това не беше никак евтино удоволствие. За да играем, трябваше да сме си заделили по някой лев. Играта на боулинг обаче е един приятен начин за прекарване на свободното време. Сега вече във Варна има боулинг зали, но доколкото знам, удоволствието все още е скъпичко за българския стандарт.

По света боулинг играят над 35 милиона души. Той е най-популярен в Америка, Германия, Англия, Канада, Скандинавия и някои страни в Азия. Той е много подобен на играта кегелбан, която се играе в немскоезичните страни. Разликата между тях е в това, че кегелбанът се играе с девет кегли във формата на ромб, докато при боулинга те са десет и подредени като триъгълник. Целта на играта е да се съборят максимален брой кегли. Всеки играч има право на 10 двойни удара, наречени фреймове (frames). Ако събори всички десет кегли още с първия удар, тогава има страйк (strike). Изчислението на точките не е никак сложно. При страйк играчът получава бонус точки от следващите два двойни удара. Ако има страйк в последния десети фрейм, играчът получава право на още два допълнителни удара. Ако събори десет кегли, но с два удара, той получава бонус само от следващия удар. За да постигне максималния брой от 300 точки в една игра, играчът трябва да направи 12 последователни страйка при перфектна игра. Събарянето на десетте кегли с един удар не е никак лесна работа, както изглежда отстрани. За целта трябва да се удари кегла № 1, която е най-отпред, но не челно, а странично. Падайки, тя повлича останалите и падат всички. Това става обаче, само ако ударът е фалциран. За това се изисква определено майсторство и сръчност, които идват от опита. Всяка писта има обозначени стрелки, които служат за правилна ориентация на удара. Следвайте стрелката вдясно от централната.

Кеглите са високи 38 cm и широки 12 cm. Те тежат от 1.5 до 1.65 kg. За да паднат, се изисква определена сила на удара. Пистата за боулинг е дълга 18.228 m и широка 1.644 m с наклон 10 cm. Отстрани има 2 улея, в които падат топките, когато ударът е слаб или неточен. Стандартната боулинг топка е с диаметър 21.8 cm. Тя има 3 дупки за палеца, средния и безименния пръст. Ударът се прави с леко засилване от 2.5 – 3 m преди фал линията. Важно е да запазите равновесие и да не настъпвате тази линия, защото иначе ще получите 0 точки. Нормално се правят 4 крачки, преди да се пусне топката. За да поиграете боулинг, се нуждаете само от специални обувки, каквито предлагат във всяка една боулинг зала.

Приятна игра!

image

image

Невероятно: Максимален сбор от 300 точки само за 90 секунди! 






Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - И аз играех
30.11.2017 21:12
на младини.
цитирай
2. laval - Жалко
30.11.2017 23:20
че сега не мога да си го позволя.
цитирай
3. zax - Едни от домакините на семинари след ...
01.12.2017 19:27
Едни от домакините на семинари след вечеря ни водеха "под строй" /:)) / в боулинг залата на мола под Бриколаж-а /Пфоемола/.

След ракиите и вината в ресторанта, и в боулинг залата на бири, на другия ден в главата от дискотеката и бара много музика свири. :)
цитирай
4. laval - Ами
01.12.2017 20:18
какво да кажа: лошо няма. Важното е да се играе. Кой, когато и както може.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100264
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961