Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2018 20:15 - Малкият дворец
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4085 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 29.01.2018 09:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Малкият дворец се намира вляво от централния вход на Морската градина срещу Фестивалния комплекс. Проектиран е през 1893 от големия български архитект Никола Лазаров по поръчка на заможния варненски търговец Петко Бакърджиев и е завършен в 1894. Отчужден е в 1929 с царски указ поради уреждането на статута на Морската градина като държавна собственост. През 1944 директорът на Радио Варна Йордан Каранов издействал преместването на радиото в тази сграда, където то се помещава до 1997. Затова повечето варненци я помнят като сградата на Радио Варна. В 1997 е купена на търг от мастития варненски бизнесмен Красимир Узунов за сумата от 540 437 сегашни лева. Оказва се обаче, че печално известният областен управител Добрин Митев изобщо е нямал право да продава имота поради мораториум за продажба на държавни имоти. Наследниците на имота водят с години реституционни дела и ги спечелват, но тъй като, както знаем, България е правова държава, хората и досега все още не могат да си върнат имота.

Малкият дворец е изграден в стил неокласицизъм и е архитектурен паметник от национално значение, който впечатлява с красотата и изяществото си. Външната и вътрешната архитектура са богати, пищни и жизнерадостни. Композицията на сградата е двуосова симетрия. Обемно тя е решена с висок сутеренен и мансарден етаж. Двете фасади са равностойни. Фасадата откъм бул. Приморски е богата на архитектурни детайли. Покривът е висок мансарден с обогатен с орнаменти корниз и две декоративни вази, като завършва с шпил. Бил съм вътре в сградата и мога да кажа, че нейният интериор впечатлява не по-малко от екстериора. Всички помещения са богато декорирани. Танцувалният салон е най-обширен, украсен с фриз от гипсови гирлянди, рисувани растителни елементи и митологични фигури. Подовете са оформени с многоцветни мозаечни плочи. Стените са оформени с плитки гипсови коластри в коринтски стил. Сградата е била изградена с високо професионално майсторство и вероятно затова била наречена Малкият дворец.

Непосредствено до него се намира новата сграда на Радио Варна. Построена е през 1997 върху старата къща на известния варненски фабрикант, търговец и общественик Тони Петров. Старата му къща била построена в 1883 в неокласически стил. Тя също била отчуждена с царски указ от 1926 за разширение на Морската градина, но не била разрушена, а се използвала от управлението на градината. От 1954 до 1969 комунистите я ползват като Музей на революционно движение. По проект на архитект Симеон Саралиев на нейното място през 1997 е построена новата сграда на Радио Варна, като до голяма степен са успели да постигнат архитектурна хармония с Малкия дворец.

image

image

image

image

image



Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nalia - Знаеш толкова много за архитектурните забележителноси на Варна, Лавал,
28.01.2018 15:25
много ми се иска да науча нещо за сградата, където беше Първа ЕГ, преди да я преместят на сп. Почивка.
Имам особен сантимент към нея:)
цитирай
2. laval - Музеят с най-старото злато
28.01.2018 18:21
Сега видях, че до 1972 се е намирала в Девическата гимназия. В същата сграда съм учил и аз от 1975 до 1978, но в V гимназия, точно преди да стане музей. Писал съм за сградата, но като музей:
http://laval/lichni-dnevnici/2016/11/04/muzeiat-s-nai-staroto-zlato.1487355
цитирай
3. nkf - Великолепна сграда. Истинска к...
31.01.2018 13:47
Великолепна сграда. Истинска красота. Архитектурно бижу! Обаче, според мен, макар и да съм любител, архитектурния стил не е "неокласика", въпреки че има някои класически елементи.
цитирай
4. laval - За съжаление
31.01.2018 14:07
не съм добър познавач на архитектурните стилове. Просто в информацията, която аз ползвах, пишеше неокласика и се доверих. Иначе и аз не знам какъв точно е стила.
цитирай
5. nkf - Ами явно е, че стилът е еклектичен, ...
31.01.2018 14:38
Ами явно е, че стилът е еклектичен, защото събира елементи от различни стилове. Например, ако се загледаме в сградата на снимките ще видим, че фронтоните на прозорците, корнизът на външната фасада /точно под покривната стреха/, вазите на покривната конструкция и може би още някои елементи безспорно са "класически", но останалото не е. Според мен покривът, оформен така, не е изобщо "класически". По скоро може да се отнесе към барока. А какво да кажем за атзи романо-готическа кулички с остър покрив и шпил? Това е абсолютно нехарактерно за класицизма и неокласицизма. Чудесен пример за неокласицизъм е американският конгрес, наричан също и "Капитолия". Или сградата на народния театър "Иван Вазов". Както казах обаче, аз съм само един запален любител на архитектурата и знанията ми имат пролуки.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100855
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21962