Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.05.2018 20:24 - Вавилонската кула
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 1700 Коментари: 2 Гласове:
16

Последна промяна: 01.05.2018 20:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Вавилонската кула (на нидерландски: De Toren van Babel) е прочута картина на фламандския художник Питер Брьогел Стария (Pieter Bruegel de Oude) от 1563. Това е живопис с маслени бои върху дърво. Картината е с размери 114 х 155 cm. Изложена е в Музея на история на изкуството във Виена. Тази картина е с библейска тематика. Нейният сюжет е описан в Битие, Първа книга на Мойсей. Известен е като Вавилонската кула. Ето и самия Библейски текст:

Библия, Битие 11

Вавилонската кула

11 А по цялата земя се употребяваше един език и общ говор.

След като хората тръгнаха на изток, намериха поле в Сенаарската земя, където се и заселиха.

И си казаха един на друг: Елате, да направим тухли и да ги изпечем в огъня. Тухли употребяваха вместо камъни, а смола употребяваха вместо кал.

И казаха: Елате, да си съградим град, даже кула, чийто връх да стига до небето; и да си спечелим име, да не би да се разпръснем по лицето на цялата земя.

А Господ слезе да види града и кулата, които градяха хората.

И Господ каза: Щом като те са един народ, говорещ общ език, и са почнали да правят това; и няма да има нищо невъзможно за тях, каквото и да било нещо, което биха намислили да направят.

Нека слезем и там да разбъркаме езика им, така че едни други да не разбират езика си.

Така Господ ги разпръсна оттам по лицето на цялата земя; а те престанаха да градят града.

Затова той бе наречен Вавилон, защото там Господ разбърка езика на цялата земя; и оттам Господ ги разпръсна по лицето на цялата земя.

Това е историята за объркването на езиците от Господ Бог, поради което хората повече не могли да се разбират помежду си и така не достроили кулата. Някои историци твърдят, че сказанието за Вавилонската кула е възникнало около 2000 пр. н. е. като мит на населението на Древна Месопотамия. Старият завет на Библията се появил около 1000 години по-късно. Много от текстовете в него интерпретирали древни месопотамски предания и легенди. Що се отнася до самата Вавилонска кула, според някои хипотези тя е зикурат от шумерски тип. Известно е, че Големият зикурат във Вавилон бил висок 91 m. Той е построен през 610 пр. н. е. от Цар Набополасар или от неговия син Цар Навуходоносор ІІ в чест на месопотамския Бог Мардук. Този зикурат бил наречен Етеменанки. В 323 пр. н. е. бил разрушен от Александър Велики с намерението да го построи отново, което така и не се случило. От историята е известно, че при Цар Навуходоносор ІІ древна Юдея била унищожена, а евреите били преселени във Вавилон. Там те били роби, участвали в строителството на традиционните за Вавилон храмове зикурати. Оттам идва и негативното отношение на евреите към Вавилон, многократно отразено в текстовете на Библията и особено в Стария завет.

image



Гласувай:
16


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - laval,
01.05.2018 20:53
Вавилонската кула - кулата на раздора.
цитирай
2. laval - Точно така е.
01.05.2018 21:16
Там са се появили различията между хората, поне според Библията.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4159056
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22191