Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.08.2019 18:47 - Хелвеция
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 6000 Коментари: 1 Гласове:
20

Последна промяна: 10.08.2019 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Хелвеция (на латински: Helvetia) е латинското наименование на Швейцария, което е изписано върху пощенските марки на страната. Името идва от келтското племе хелвети, което обитавало Алпите в античността. De facto в Швейцария живеят четири националности: немци, французи, италианци и реторомани. Говорят се четири езика: немски, френски, италиански и реторомански (романш, ладино). На немски език тя се нарича Schweiz, на френски е Suisse, на италиански е Svizzera и на реторомански е Svizra. Латинското ѝ име Confoederatio Helvetica дава съкращението CH, което е код на Швейцария по ISO, на Интернет домейните и автомобилите. В Швейцария има 26 кантона. От тях 1 е италиански Тичино (Ticino), 5 френски са Во, Вале, Женева, Ньошател и Юра, а 20 са немски. Ретороманският език се говори само от част от населението в кантон Граубюнден (Graubuenden).

На 1 август 1291 представители на кантоните Ури, Швиц и Унтервалден подписали Федералната харта, с което поставили основите на Хелветската конфедерация. 1 август днес е национален празник на Швейцария. Така Швейцария е една от най-старите републики в света. Тази харта е обединила трите кантона в борбата им срещу чуждото господство на Хабсбургите, които били на трона на Свещената Римска Империя. В битката при Моргартен 1315 швейцарската армия е победила тази на Хабсбургите и осигурила полуавтономия на Конфедерацията. През 1353 към трите кантона се присъединили кантоните Гларус и Цуг и градовете Цюрих, Люцерн, Берн, като така се формирала Старата федерация от 8 кантона. Това довело до нарастването на силата и богатството на конфедерацията. След победата над Германския Император Максимилиан ІІ съюзът станал напълно независим и започнал да налага принципа на неутралността. De facto Швейцария си извоювала независимост от Свещената Римска Империя в 1506 след победата над Швабската лига. Швейцарските войници направили впечатление на Папа Юлий ІІ, който сформирал гвардия от швейцарски войници за охраната на Папската държава. И досега по традиция Ватикана се охранява от швейцарска гвардия. В ХVІ век съюзът се състоял вече от 13 кантона. В 1523 Улрих Цвингли поставил началото на Реформацията в Швейцария. Цюрих и още 5 кантона били приели протестантството. Другите останали католически. Това довело до кратки междуособни войни в 1529 и 1531. Схизмата между католиците и протестантите на практика е парализирала външната политика на държавата до ХVІІІ век. Въпреки това Швейцария запазила неутралитет по време на Тридесетгодишната война. С договора от Вестфалия от 1648 получила официално независимост от Свещената Римска Империя. В 1653 избухнало селско въстание. По време на Френската революция Франция превзела Швейцария, като била създадена Хелветска република в 1798. В 1803 Наполеон признал автономията на кантоните, към които били присъединени Ааргау, Тургау, Граубюнден, Санкт Гален, Во и Тичино. През 1815 Виенският конгрес възстановил независимостта на Швейцария, която била призната от европейските държави. Тогава се състояло и последното териториално разширение на страната, като към нея се присъединили и кантоните Ньошател, Вале и Женева. През 1847 имало кратка гражданска война между католици и протестанти. Тази Зонербундска война продължила само месец и взела по-малко от 100 жертви. Това бил последен конфликт на швейцарска територия. Федералната конституция била приета през 1848, а през 1874 били нанесени поправки. Оттогава започнал период на стабилност и икономически подем.

По време на Първата и Втората световни войни Швейцария запазила постоянния неутралитет. От 1963 е член на Съвета на Европа. На жените било дадено право на глас едва през 1971. Швейцария се присъединила към ООН чак през 2002. Днес не е член на Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство. Швейцария е една от най-високо развитите и богати страни в света. Швейцарският франк също е една от най-стабилните валути. Английското обозначение Swiss made винаги е символ на високо качество. Прочута е с производството си на часовници и шоколад. Популярни в цял свят са швейцарските армейски ножчета Victorinox, за които вече съм писал в блога. В Женева се намира едно от седалищата на ООН. В Швейцария се провеждат много събития като Световния икономически форум в Давос.

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
20


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
10.08.2019 20:13
Интересна държава е Швейцария
Говорят се четири езика и те са напълно равнопоставени Дори пред сградата на парламента в Берн стои табела, в която се указва на какъв език се говори през деня в него Примерно-, италиански , въпреки ,че италианскоговорящите са около 10 % , а ретророманите -само няколко! Галороманите/ французите/ са под една трета, а германците- над 50%
Прекрасна държава, с фантастична природа....., в която царят ред и сигурност!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4146834
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22180