Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2019 21:57 - Каледония
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 5004 Коментари: 3 Гласове:
18

Последна промяна: 26.08.2019 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Каледония (на гръцки: Καληδονία; на латински: Caledonia) е античното име на Шотландия. След края на Римската империя станала известна като Скотия (на гръцки:  Σκωτία; на латински: Scotia; на английски: Scotland; на гаелски: Alba).

В древността била обитавана от келтски племена. От тях по-известни били пикти и каледони, които водили доста сражения с римските легиони, но никога не били покорени. Скотите били келти от Ирландия, които от ІІІ до V век са извършили много набези в северната част на Британия, като накрая се заселили там. Скотският крал Кенет МакАлпин (Kenneth MacAlpin, 843 - 858) през 843 обединил кралството си Дал Риада с това на пиктите и така дал днешното име на Шотландия. Той станал първи крал на Шотландия под името Кенет І. През следващите столетия Кралството Алба (на гаелски: R
ioghachd na h-Alba; на скотс: Kinrick o Scotland; на английски: Kingdom of Scotland) се разширило приблизително до днешните шотландски граници. То се намирало на север от реките Клайд и Форт. 

Норманското нашествие от 1066 станало причина за събития, променили келтската културна ориентация на страната. В 1263 се състояла битката при Ларгс между шотландски и норвежки войски. В 1266 Кралят на Норвегия Магнус VІ подписал договора от Пърт, с който той признавал властта на Шотландия над Хебридските острови. В 1295 бил подписан договор между френския крал Филип ІV Хубави и Краля на Шотландия Джон І Балиол, който изиграл значителна роля във френско – шотландските отношения. Бил предназначен за защита от завоевателните амбиции на английския крал Едуард І. Краят на този договор дошъл с подписването в 1560 на договора от Единбург, който сближил Англия и Шотландия. Между 1296 и 1328 се водила първата война за независимост на Шотландия, завършила с подписване на договора от Нортхемптън. Втората война се водила от 1332 до 1357. Тя завършила с подписване на договора от Беруик. През 1413 бил основан Университета Сейнт Андрюс, в 1450 Университета в Глазгоу и в 1494 Университета в Абърдийн. През 1486 територията на Шотландия се увеличила с Оркнейските и Шетлъндските острови. Крал Джеймс ІІІ се оженил за Принцеса Маргарита Датска и получил островите като зестра. Управлението на Крал Джеймс ІV (1488 – 1513) било прието като период на културен разцвет. Шотландия влязла в епохата на Ренесанса. В 1496 бил приет Закона за образованието. ХVІ век бил време на протестантски реформи. Отначало идеите на Мартин Лютер и Жан Калвин не оказали голямо влияние в Шотландия. Смъртните присъди на протестантски проповедници обаче не получили одобрението на обществото и това ускорило разпространението на техните идеи. Шотландският парламент провел гласуване за реформирането на църквата. Мнозинство се оказали привържениците на калвинизма. Римският католицизъм обаче останал влиятелен в северните части на страната. В 1603 Крал Джеймс VІ Шотландски станал и английски крал под името Джеймс І Английски. Така Шотландия, Ирландия и Англия били обединени с лична уния. ХVІІ век бил период на безредици и религиозно противопоставяне. Абсолютистката политика на Крал Чарлс І станала причина за създаване на Национален манифест (ковенант), епископски войни, Гражданска война и Войната на трите кралства. През периода 1651 – 1660 Шотландия била окупирана от войските на Оливър Кромуел. След смъртта на Кромуел на трона застанал Крал Чарлс ІІ и монархията била възстановена. Той бил наследен от брат си Джеймс VІІ. Двамата крале приели католическата вяра, затова били непопулярни в Шотландия. В 1689 Крал на Англия и Шотландия станал нидерландския щатхалтер Вилем (Уилиам) ІІІ Орански. Той управлявал до 1702. След смъртта му на трона на Англия, Шотландия и Ирландия се възкачила Кралица Анна Стюарт и станала първия монарх на Великобритания.

На 22 юли 1706 бил подписан Договора за унията, който бил одобрен от парламентите на Англия в 1706 и Шотландия в 1707. Така на 1 май 1707 Шотландия и Англия се обединили в Кралство Великобритания. На проведен на 18 септември 2014 национален референдум 55.33% от шотландците избраха страната им да остане в Обединеното Кралство.

image

image

image

image

image

image

image

image






Гласувай:
18


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
26.08.2019 22:21
Сега си мисля, дали Скотия не идва от Скития? И е много вероятно Шотландците, както и галисийците имат нашата гайда, например!?
И обсъжданите македони, какво означава името им?
Ами представката мак я имат и шотлранзците във фамилните имена Ще рече сив на еди кой си
А има тракийско племе едони! В съседство на МАКедоните Да не би последните да са синове на едоните?
Много е вероятно!
цитирай
2. rosiela - Хубаво ги описваш ти,
26.08.2019 22:44
ама едно приятелче разказва, че Шотландия и Ирландия хич не се долюбвали с Англия, та Елизабет отърчавала на преговори и в тази достолепна възраст. Нали си е най- умна от родата. Той ходи всяка година в Лондон при семейството на сестра си. С жена си.
Чудя се, дали няма да сме свидетели на още един Брекзит, този път ирландско-шотландски, като си отиде кралицата?!
Това е последна справка от Лондон.
цитирай
3. barin - Здравей, Лазаре. Сега името Кал...
27.08.2019 06:35
Здравей, Лазаре. Сега името Каледония не чувам да се употребява. По-скоро се споменава понякога Нова Каледония в Тихия океан.
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4147473
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22182