Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2022 18:08 - Панацея
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 7107 Коментари: 0 Гласове:
14

Последна промяна: 08.10.2022 18:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Панацея (на старогръцки: Πανάκεια – Панакея; на латински: Panacea - Панацея) означава в превод вселечителка. В преносен смисъл това е лек за всичко, решаване на всеки проблем. В древногръцката митология Панацея е дъщеря на Асклепий и Салус (или Елионе), богиня на лечението и медицината. Олицетворява лечението с билки.

От лечение се нуждаят както хората, така и обществата. Особено едно такова болно общество като българското, което боледува перманентно. На теория и по конституция нашето общество е демократично, но на практика не е съвсем така. Нещо, което всички усещаме ежедневно. Днес в България няма истинска демокрация поради множество причини.

Девизът на френската революция е свобода, равенство, братство (liberte, egalite, fraternite). Иначе казано: свобода на словото, равенство пред закона, солидарност. Ако се погледнем реално, тези три неща ги няма у нас. Точно такива са симптомите на нашето заболяване. Свободата на словото се задушава от контролираните медии. Върховенството на закона е мираж. Над определени лица има чадър от правосъдието. Корупцията е превзела властта. Липсва истински солидарното гражданско общество. Налице е още и силна руска зависимост в икономиката и политиката, която спъва нашето обществено развитие.

Лечението на демокрацията е единствено и само с повече демокрация. Това е лечението и за България. За да се постигне това лечение обаче е необходимо да има критична маса от хора, които го искат и политическа воля, за да бъде реализирано. Точно това тук и сега липсва у нас, както показаха и последните избори. Но такъв е вота на народа.

Ние нямаме нужда да откриваме отново топлата вода. Достатъчно ни е да погледнем тези общества, в които това е постигнато. Това са западните страни, повечето членове на ЕС и НАТО, където сме също и ние. Те, разбира се, не са съвършени, но в тях демокрацията е налице в много по-голяма степен, отколкото у нас. Оттук следва и какво трябва да се прави.

Трябва да бъде разбит медийния монопол, за да имаме истинска свобода на словото. Трябва да се извърши цялостна, а не половинчата съдебна реформа, за да бъдем равни пред закона и да ограничим корупцията. Трябва да се изгради такова гражданско общество, което да бъде солидарно с нуждите на хората. Не на последно място: трябва да се спре икономическата и политическа зависимост от агресивна и тоталитарна държава като Русия, защото именно заради нея България изостава от развития демократичен свят.

За мен лично това е панацеята за нас. За съжаление обаче не виждам коя политическа сила в момента може да осъществи това жизненоважно лечение, което е нужно на България, ако искаме да настигнем останалите европейски страни.
image



Гласувай:
14


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4146061
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22179