Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2016 17:39 - Загадъчната карта на Пири Рейс
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2637 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 03.03.2017 12:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Историци и археолози повече от 80 години спорят за загадъчната географска карта на Пири Рейс – прекалено точна за далечния ХVІ век, но все още не са успели да дадат отговор на историческата загадка. Хаджи Мухидин Пири ибн Хаджи Мехмед (въпросният Пири Рейс) бил знаменит османски мореплавател, адмирал и картограф. Прекарал живота си в морски битки и пиратски набези, обсаждал крепости и градове, като Аден и Маскат.

image

През ХVІ век Пири Рейс командвал османския флот и създал множество карти. Една от тях била открита през 1929 от немския теолог Густав Адолф Дайсман (Gustav Adolf Deissmann) при каталогизиране на експонатите във връзка със създаването на музей в султанския дворец Топкапъ в Истанбул. Тя е датирана към 1513 и е подписана с името на адмирала. Днес скъпоценната находка се съхранява в библиотеката на истанбулския дворец Топкапъ.

image

Съвременните изследователи били потресени, когато видели на старинната карта точните очертания на бреговете на Южна и Северна Америка, Антарктида и на други неизвестни през ХVІ век земи. Откъде османският адмирал би могъл да познава съвременната география и картография? Самият Пири Рейс твърдял, че за съставянето на картата си използвал много източници, някои от които отнасящи се към епохата на Александър Македонски. Може би сред тях е имало и запазени материали от изгорената Александрийска библиотека, тъй като във времената на адмирала Египет влизал в състава на Османската империя. Пири Рейс се позовава и на стари карти на Христофор Колумб. 

Тайнствената карта привлякла вниманието на американския изследовател Арлингтън Малъри, познавач на древността. За да провери точността на картата, той направил мрежа и наложил картата на Пири Рейс върху картата на света – османската карта се оказала абсолютно точна. След експериментите ученият заявил, че единственият начин да се направи карта с такава висока степен прецизност е снимка от космоса. Изглежда, авторите на карти са знаели, че Земята има формата на кълбо. Малъри е уверен, че османската карта е копие на много по-древен образец, който вече не съществува.

На картата на Пири Рейс са показани Амазонка, Андите и Фолклендските острови, открити много по-късно; Венецуелският залив, нос Хорн и – най-интригуващото – Антарктида, която официално е открита едва през 1818. По някаква причина на османската карта липсва 1000 km пролив между Антарктида и Южна Америка – крайбрежията им са съединени. При това отчетливо се вижда Антарктида, все още непокрита с ледове! Това действително отразява състоянието на нашата планета, но преди около 10 000 години!

Най-загадъчният момент е, че на картата са изобразени очертанията на Антарктида под леда, които точно съответстват на данните от сеизмографските изследвания на ледения материк, направени от учените и военните едва през 50-те години на ХХ век.

Оцелял фрагмент от картата на Пири Рейс от 1513

image

image

image




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Хубава тема, и аз имам подобна в моя ...
12.12.2016 07:37
Хубава тема, и аз имам подобна в моя блог. Може да я видиш:
barin.blog/history/2015/10/21/kartite-na-piri-reis.1401301
цитирай
2. laval - Благодаря!
12.12.2016 07:44
Непременно ще я видя.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4160010
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22191