Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2017 22:35 - Пума Пунку и Тиауанако
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2516 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 05.03.2017 10:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Пума Пунку (Puma Puncu) на езиците аймара и кечуа означава Вратата на пумата. Това е един от четирите обекта в древния град Тиауанако (Tiahuanaco или Tiwanaku), на 72 km на запад от столицата на Боливия Ла Пас, югоизточно от езерото Титикака в Андите. Другите три са пирамидата Акапана, платформата Каласасая и подземния храм. Пума Пунку е най-голямата част от града, който е от времето преди инките. Това е монументален комплекс от каменни блокове, разположен на пустинно плато на височина 3360 m, от който са останали само руини, смятани за най-старите в Южна Америка. Каменните останки са разхвърляни и изглеждат така, сякаш цялата област е била унищожена от катаклизъм. Пума Пунку е една от световните археологически находки, които съвременната наука не успява да обясни. Не е известно кой, как и защо е построил този комплекс, какво е било предназначението му, как са били обработвани и премествани тези огромни каменни блокове. Теглото на един каменен блок е над 100 тона. Интересното тук е, че най-близката каменоломна се намира на 10 km разстояние. Необяснимо е как и с какви техники за рязане са създадени отделните камъни, които са от гранит и диорит, след като единственият минерал, по-твърд от тях е диамантът. Дори с днешните модерни технологии би било трудно да се постигне такава прецизност в обработката на каменните блокове, които са с остри ръбове и отделните части си пасват по перфектен начин като в нареден пъзел.

Археолозите нямат точен отговор как е изглеждал комплексът в оригиналния си вид. Някои учени предполагат, че той е на около 2000 години, но през 1945 археологът Артър Поснански той датира руините на 15 000 години пр. н. е. Други ги определят на най-странните и стари руини в света. Градът е бил изоставен, когато инките завладяват района в 1470. Инките използват Пума Пунку и Тиауанаку с успех в своята империя и култура. В Тиауанаку се намира и световноизвестната Врата на Слънцето, също изградена от три масивни каменни блока.

Едно от най-важните археологически находки, открити някога по света, което противоречи на многобройните масови теории, е известната керамична купа Fuente Magna, знаците по която са идентични с шумерския клинопис. Този спорен артефакт е открит близо до Тиауанако от местен фермер през 1950. Ето защо се смята, че Тиауанако е може би най-голямата индианска цивилизация. 

Пума Пунку

 image

image

image

image

image

Тиауанако

 image

Вратата на Слънцето

image

Пирамидата Акапана

 image

Купата Fuente Magna

image

image




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4156501
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22191