Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2010 13:35 - За мерките - 1
Автор: laval Категория: Бизнес   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.07.2016 16:10


 Всички в България се изказват за мерките, които трябва да се вземат против кризата. Като икономист и аз взех, та реших да споделя мнението си накратко. И аз мисля, че: 1. Преди всичко не трябва да се вземат мерки единствено и само с оглед на кризата. Ами след нея? Трябва да се извършат наистина доста големи реформи, които обаче да целят най-вече това да стимулират бизнеса и излизането му на светло, икономическата активност като цяло и износа в частност и оттам създаването на нови работни места. Ако се взимат мерки, които да целят само увеличението на бюджетните приходи, това би довело до намаляването на икономическата активност и до бюджетен дефицит. Много важно е всячески да се търси намаляване на относителния дял на преразпределението от страна на държавата в БВП. По-малко държава означава още и по-малко корупция. За държавата трябва да останат само сфери, които частният сектор не може да поеме.
2. Всъщност бизнесът може да бъде стимулиран с въвеждане на няколко прости и ясни правила. На първо място премахване на мълчаливото несъгласие на администрацията и вместо него въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие. На второ място следва да се премахнат еднократно всички сега съществуващи разрешителни режими. От една страна те са източник на корупция, а от друга спъват бизнеса. Следва да останат само тези режими, за които страната има поет ангажимент като член на Европейския съюз. Следва максимално да се опрости и данъчното законодателство - ЗДДС, ЗКПО, ЗОДФЛ. 
3. ДДС не само не трябва да се увеличава, но според мен трябва да се намали бързо до 15%, както е в Англия. За да не намалеят драстично приходите в хазната, следва да се разшири данъчната му основа, като се намали данъчния праг на примерно 30000 лв. Така ще се регистрират доста повече фирми по ЗДДС и те ще бъдат заинтересувани да изискват фактури за покупките си, за да могат да ползват данъчен кредит. Това би могло да доведе още и до изсветляване на значителна част от сенчестата икономика. Фирмите трябва да имат сериозен стимул да не укриват своите обороти и данъци. Това може да стане, особено у нас, като ниските и поносими данъци се съчетаят с тежки санкции.
 


Тагове:   мерките,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4148107
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22183