Прочетен: 1101 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 13.09.2016 09:33
Знаете ли кой е най-известния продукт Made in Bulgaria? Киселото мляко, естествено. Прочуто е по цял свят, от Америка до Япония. То се произвежда по наш лиценз в над 20 страни.
Моят скъп брат знае какво обичам. Затова днес ми е купил истинско българско кисело мляко. Нашето семейство имаше традиция: всеки Божи ден след обяд и вечеря – кисело мляко. Като бях малък, нашите често ме пращаха до кварталната млекарница на ъгъла. Млекарката режеше млякото с конец, толкова беше гъсто. Така бе в ранното ми детство. После продаваха киселото мляко в стъклени буркани и накрая в пластмасови кофички. За съжаление, развалиха киселото мляко още по Байтошово време. Разреждаха го с вода и то стана рядко като айрян.
Киселото мляко си е оригинален български продукт. Йогуртът, произвеждан в други страни, не е със същите вкусови качества. Съгласно БДС 12:2010 Българско кисело мляко, то се прави от краве, овче, биволско, козе мляко или смесено мляко чрез заквасване с Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация. Лошото е, че малко млекопроизводители спазват БДС. В момента в магазините се предлагат за кисело мляко съмнителни продукти, съдържащи мляко на прах, палмово масло и какво ли още не, които според мен направо трябва да се забранят за продажба. Сега рядко улучвам добро мляко. Лично аз обичам най-много овчето кисело мляко. Моята баба го правеше в селото на мама и аз не можех да му се наситя. Преди години мама също заквасваше вкъщи домашно краве мляко, което татко купуваше от един фермер. То ставаше много по-добро от купешкото. Освен много вкусно, истинското кисело мляко е здравословно и полезно за организма. Само че за да можем пак да имаме хубаво българско кисело мляко, просто трябва да се спазва БДС и някой трябва да контролира качеството му.