Днес порцеланът присъства във всеки дом. Производителите на порцелан предлагат огромно разнообразие от сервизи с различна конфигурация. Обикновено сервизите са за 6 или 12 души. Те включват различни видове чинии, чаши и аксесоари в зависимост от предназначението им и гурме културата на съответната страна. За съжаление в България само малка част от порцелана на пазара е с високо качество и идва от реномирани европейски, японски и американски марки порцелан. Що се отнася до внасяния порцелан от Китай, то той няма нищо общо с качеството на китайския порцелан от династиите Цин и Мин, който навремето е струвал колкото златото. Трябва да се отбележат някои особености за внасяния порцелан от известните марки. В Англия се произвежда предимно fine bone china, фин костен порцелан, който е млечнобял на цвят. От Франция идва така наречения Лиможки порцелан, който се смята за мек порцелан. Германия и Италия произвеждат най-вече твърд порцелан. Традиции и добро качество имат още страни като Унгария, Чехия, Полша, Австрия, Португалия, Ейре и Дания. Трябва да правим разлика още и между порцелана за дома, който е фин и хотелския порцелан, който е по-груб с дебели стени заради многократната му употреба. Качественият порцелан лесно се познава по снежнобелия си цвят, отлично изработените форми и красивите декорации с ярки наситени цветове. Когато си избираме порцеланови сервизи за дома, е добре да знаем и какво трябва да съдържат съответните видове сервизи.
|
Сервизите за хранене се предлагат обикновено за 6 и по-рядко за 12 души. Големият сервиз е за предпочитане, ако с него ще посрещаме гости. Предвид разнообразието от конфигурации на различните производители е добре да знаем какво трябва да съдържа един сервиз за хранене. Това са трите основни вида чинии (по 6 или 12): голяма чиния за основно ястие, която да може да се използва и като подложна; дълбока чиния за супа; средна чиния за салата или предястие; освен това голям супник, сосиера, голяма дълбока купа (салатиера), голямо кръгло плато, голямо овално плато, средна овална чиния. Добре е да има също така и порцеланови солнички. |
Сервизът за риба е доста рядко срещан. Той трябва да съдържа голямо овално плато за рибата и 6 или 12 чинии за риба, които биха могли да бъдат както овални, така и кръгли. Този сервиз е задължително да се допълва от прибори за сервиране на рибата: голяма вилица и нож за риба.
|