Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.09.2020 11:19 - Експедицията
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2392 Коментари: 8 Гласове:
21

Последна промяна: 06.09.2020 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Българите произхождат от територията на днешен Иран 

Българите са с индоевропейски произход, а не с тюркски и най-вероятно произходът ни е от територията на днешен Иран, съобщи в четвъртък доц. Александър Илиев, който представи резултатите от експедицията "Българи - прародина". “Съвременни генетични изследвания показват, че около 40 процента от българите са наследници на местното палеолитно население, други 40 процента са от източноирански тип и едва 12 процента от тях може би имат нещо общо със славяните“, съобщи Илиев. Експедицията е започната под патронажа на Министерство на външните работи, когато министър беше Ивайло Калфин и в нея участват учени от БАН, Софийския университет и др. и е финансирана от различни фондации. Доц. Илиев заяви, че най-дълго поддържаната теория, че произлизаме от хуните, няма почва, нито генетически, нито археологически, нито антропологически. Според него теорията, лансирана най-вече след 1944 г., че българите са тюрки, също не е правдоподобна. “Анализът на военните умения, на военните титли, на местонахождението, начин на живот и строителство подсказва, че сме много далеч от тюрките и номадите", посочи той. Според учения нямаме големи основания да се считаме и за славяни, защото не принадлежим към този антропологически тип. Според него не по-малко от 90 процента от българските учени вече считат, че българите имат протоиранска антропологическа култура. "За мен като антрополог е 100% сигурно, че произходът на българите е индоевропейски, защото нашият ген, нашите мускули, кости, структурите ни е индоевропейска, индоиранска. Освен това начинът на погребване, цялата цивилизация на България е построена именно на тези принципи. Човек трябва да е наистина с много затворени очи и да робува на много ефектни теории, за да не види това", каза доц. Александър Илиев. Проф. Пламен Павлов, участник в експедицията, също коментира, че индоевропейското потекло на българския народ е несъмнено. Доц. Димитър Димитров, който е бил в Северен Пакистан през септември миналата година, също казва в своя отчет, че Средна Азия е вероятната родина на древните българи. Експедицията "Българи - прародина" обхваща територията на Северен Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Кримския полуостров, Иран, Северен Пакистан и републиките Чувашия и Татарстан, които са в състава на Руската федерация. Тя е пилотна и набелязва местата, където може да има задълбочени теренни проучвания. Най-сериозното предположение за произхода на българите е източната част на Персийския етнически и културен ареал или територия на днешен Иран, посочиха участниците в експедицията. Независимо че съвременните иранци и българи са твърде различни, те имат етнически, културни и политически сходства, смятат учените. Те посочват, че Пресиян, Кубрат, Аспарух са ирански имена. По събрания от експедициите 800 часа видеоматериал и повече от 500 хиляди специализирани фотографии са създадени четири филма, последният от които предстои да бъде излъчен. Това са "Розетата", "Балкхара", "Мадара" и "Ариана". 

https://www.mediapool.bg/balgarite-proizhozhdat-ot-teritoriyata-na-dneshen-iran-news201278.html

Този път няма да коментирам нито статията, нито филмите. Коментарите оставям на вас.

image












Гласувай:
21


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Това е стара информация...
06.09.2020 12:28
"Експедиция „Българи – Прародина“ е български документален филм в 3 части от 2009-2010 г."
И е все още една от хипотезите...
цитирай
2. mt46 - https://www.youtube.com/watch?v=CygY7ObQ7N8&lc=Ugw8yiCTYugBz7hzkeV4AaABAg
06.09.2020 13:04

Diyan Draganov
преди 1 година
"Господин Живков, така и не отговорихте на един елементарен въпрос. Какво точно търсите в Иран, Афганистан, Сибир и Пакистан, какво не можете да намерите на Балканите и в земите на днешна Украйна. Най-старата Българска държава, която я има в документите е съществувала в земите на днешна Украйна и Южна Русия, Крим. От времето на Иречек търсите българи в Централна Азия и за толкова години не ги намерихте, защо продължавате, а не се съсредоточите на реалните исторически извори и артефакти. Така, че тези ваши експедиции точно се градят на представи, за това са ви и такива резултатите. Не обвинявайте другите в собствените си грешки. Има достойни български историци и археолози, които не мислят, като вас. Изследвайте Украйна, Южна Русия, Гърция, Турция, Румъния, Сърбия и Албания за старо българско наследство, ако искате да ходите в чужбина и стига ви."
цитирай
3. mt46 - https://www.youtube.com/watch?v=K28gMJQOqHY&feature=emb_logo
06.09.2020 13:10
Златимир Дуков ΖΔ
преди 2 години
"Да твърдиш , че си роднина с тези хора е САМОУНИЖЕНИЕ.
Особено много се смях на "ОБЩИТЕ ДУМИ"

Много съм озадачен, как така всеки болен националист твърди, че сме иранци, а ако примерно му кажеш, че сърбите са ни братя е възмутен."
цитирай
4. eva666 - ...и отново..за 55 път 'нови' експедиции/ дай пари..на вятъра..(
06.09.2020 13:26

първият подобен, документ филм, аз, го гледах пр около 20, 25г
по БНТ..
)))
лакърдиите, в този сайт..станаха отколе..безмислени..даже и грозни..
дали,сме траки, тУраки, иранци или..индийци, или от всичко по - малко
на кой, му пука, честно!!!
не, не ви разбирам...
цитирай
5. blackpredator - Здравей Лазаре!
06.09.2020 16:09
аз съм рупащ пуканки у тая тема, но сепак си мисля
/с уговорката, че не поставям под съмнение ДНК изследванията/
като лаик направо ме шокира термина индоевропейци
за европейска Индия ли става въпрос, или за индийската Европа? :)
знааам, че не е твой термин..
на мен, като геолог, поназнайващ историята на Земята,
по-близко ми звучи понятието канадоавстралийци :)
другият момент е автомобилът в древноста
навсякъде съм чел, че българите са "конен" народ
и никъде не съм чел, на юг от дъгата Иран, Афганистан и Пакистан,
за древните Форд или Фолксваген..:)

филмчетата ще ги гледам през седмицата
просто исках да допълня темата
е, ли е и ономастиката ДНК в историята ?!
цитирай
6. laval - Пука
06.09.2020 18:03
eva666 написа:
дали,сме траки, тУраки, иранци или..индийци, или от всичко по - малко
на кой, му пука, честно!!! не, не ви разбирам...


ми защото народ, който не си знае миналото, няма бъдеще!
цитирай
7. zdravgr - Доказателства
06.09.2020 23:30
са че и иранците и българите са индоевропейци, а не че произхождаме от там. Тези измишльотини могат да бъдат опровергани от студенти първоокурсници в областта. Генетичните анализи са точната наука. Те изцяло говорят за балкански/понтийски произход. Laval, защо се занимаваш с политически мотивирани нещастници. Има генетични изследвания поднесени в достъпна форма..
цитирай
8. born - Не си съвсем прав !
06.09.2020 23:31
Сащските американци нямат никакво минало, а имат претенцията да управляват планетата. И се опитват да го правят непрекъснато и последователно, убедени в правата си вяра...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4147375
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22182