Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2019 19:07 - Кентавърът
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 23863 Коментари: 1 Гласове:
15

Последна промяна: 04.04.2019 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Една от книгите, оставила трайна следа в съзнанието ми е Кентавърът (The Centaur) на Джон Хоуйър Ъпдайк (John Hoyer Updike). Джон Ъпдайк е роден на 18 март 1932 в Шилингтън, квартал на град Рединг, Пенсилвания в семейството на гимназиален учител. Ъпдайк е учил в Харвардския Университет, а след това в Школата за живопис и изящни изкуства Ръскин в Оксфорд, Англия. Публикувал е 22 романа и дузина сборници с разкази, поезия, детски книги и литературна критика. С романа си Кентавърът, първо издание в 1967, той се налага сред големите американски автори на американския критически реализъм през ХХ век. Вторият му известен роман е Заеко, бягай, който след успеха си има три продължения: “Заека богат”, “Заека се завръща и Заека се укроти”. Популярни са също Вещиците от Ийстуик и Ожени се за мен”. Повечето му романи и разкази са преведени на български. Сюжетът на романа е съчетание на реалността на живота в Пенсилвания през 1947 с гръцката митология. Ъпдайк сам признава, че романът му е много личен. Ето какво казва самият той за “Кентавърът”:

В известен смисъл той е необичаен. Сплитането на античните митове със съвременната действителност на Пенсилвания през 1947 е твърде сложен комплекс. Но всеки би го разбрал, ако поясня откъде взех идеята за романа. Източник станаха няколко реда, срещнати в един сборник древногръцки легенди. С тях започва и самата книга. Поисках да преразкажа тази легенда, да я прочета с очите на днешния човек. В моето въображение тя се сля със спомените от детството. Ето как Олинджър стана Олимп, а боговете Зевс, Хефест, Хера, жената на кентавъра Харикло и дъщеря му Окироя се превъплътиха в реални хора. Мъдрият Хирон (кентавъра) в представите ми се съчета с учителя (Джордж) Колдуел, а неговият син (Питър) – това бях аз. Когато човек си спомня миналото, спомените се преплитат с поверия, митове, суеверия. 

Романът става близък на читателя и се чете с изключителен интерес. Блестящата белетристика издига Джон Ъпдайк до високите нива на модерната американска литература. Това се дължи на неговия своеобразен индивидуален стил и майсторско слово, изпълнено със сарказъм, но и със скъсване с формалните традиции. Чувства се една особена форма на бунт на писателя срещу така наречената упадъчност и нравствената свобода. Джон Ъпдайк е Почетен доктор на Харвардския Университет от 1992. Големият американски писател починал на 27 януари 2009 в болница в Данвърс на 76-годишна възраст.

image

image

image



Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. born - Това издание на "Избрани р...
31.03.2019 00:39
Това издание на "Избрани романи" също ме впечатли още навремето преди може би 50 год. !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4148715
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22183