Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2022 12:10 - Спасителят
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 915 Коментари: 1 Гласове:
11

Последна промяна: 09.07.2022 21:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Томас Удроу Уилсон (Thomas Woodrow Wilson, 1856 – 1924) е 28-ия президент на Америка от 4 март 1913 до 4 март 1921. През 1920 получил Нобеловата награда за мир.

Този човек спокойно може да бъде наречен Спасителят на България. Той има изключителни заслуги за спасяването и съществуването на съвременна България. На Парижката мирна конференция от 1919, когато се подписва трагичния за нас Ньойски мирен договор, Гърция, подкрепена от Сърбия и Румъния, е представила план за разделяне на територията на Царство България между съседните три страни, което естествено би сложило край на нейното съществуване като държава. Този гръцки план бил благосклонно приет от Франция и Великобритания, но той срещнал категоричния отпор на САЩ в лицето на президента Уилсън, присъствал лично на мирната конференция. Президентът Уилсон осуетил домогванията на премиерите Венизелос, Пашич и Братиану и бил безкомпромисен докрай, като заявил, че по-скоро би напуснал конференцията, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало.

Въпреки неговия огромен принос за защитата на българското единство, включително и суверенитета ни върху Царибродско, Южна Добруджа и Беломорска Тракия, днес в България признанието към него е крайно недостатъчно. Неговото име носи само една улица в Пловдив. На 16 септември 2021 в София е открит бюст – паметник на президента Уилсон от скулптора Георги Чапкънов. Има и една паметна плоча Венец на достойнството в Алеята на заслужилите за България иноплеменни личности и общности в Националния Исторически Музей. И това е всичко. Смятам, че той заслужава много повече признателност от България.

Неслучайно ликът му краси американската банкнота от 100000 (сто хиляди!) долара.

image

image 




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лозаре!
09.07.2022 15:12
Един достоен човек, за който бих аларма в блога още във връзка със стогодишнината от Ньой!Че не е заслужаващо почетен от нас, че той ни е спасил тогава!
Огтосно зоговорът от Ньой би трябвало подписването му да е формално! Условията са ясни на всички, получено е съгласието както на всяка от победените страни така и на страните победителки!
Но при нас изведнъж се явяват претенции на съседите, приети от Англия и Франция Така ,че почва преработка на предварително оповестените промени в границите И то така, че ако България остане, да се ограничи в около една трета от територията си,в Севрна България
Като вижда какво става, Уилсън се изправя и решително напуска залата! Демонстративно! Знак, че няма да подпише коригирания договор! Той и в този си вариант у жесток към България, то в коригираният е убийствен!
Англичани и французи се стряскат, без подписа му, договорът е невалиден Късат новия договор и уведомяват Уилсън, че в сила остава предварително изготвения договор
Уйлсън, след като се уверява, че нещата наистина стоят така, подписва!

Хубав ден, приятелю!

П.П.-САЩ имат вина за създаването на Албания, докато се водят военните действия на ПБВ! Тя е определена за разделяне между Сърбия и Гърция При това положение, няма какво да делят, апетитите им са насочени към Македония
Уилсън е достоен човек Разбира, че неволно САЩ са станали причина за раздора Затова се чувства задължен да защити потърпевшия- България!

Да е светла паметта му!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4147872
Постинги: 1372
Коментари: 2758
Гласове: 22182